Top 100 magyar étterem
sponsored links
A megújult Dining Guide tegnap mutatta be hazánk legjobb száz éttermét felsorakoztató étteremkalauzát. A kiadvány ezúttal kibõvült egy további 850 helyet listázó melléklettel: kiderül, melyik a legjobb kínai étterem, hol csodás a görög gyros vagy a pho leves, listáz a kalauz top gastropubukat, reggelizõhelyeket, levesbárokat és kávézókat, és persze a hamburger, valamint pizza kategóriát sem felejtették ki a street food rangsorolásokból. Az új vezetés nem áll meg a nyomtatott tartalom bõvítésénél: a Dining Guide áll szervezõként a június 7-e és 9-e között a Fõzdefeszttel egyidõben és egy helyszínen megrendezésre kerülõ Street Food Show mögött is. Ezúttal mindkét rendezvény elhagyja hagyományos helyszínét (a Fõzdefeszt otthona születésétõl a Mikszáth tér és környéke, a Street Food Show-é a Hold utcai csarnok volt).
Bár a Mikszáth teret jobban kedvelem az újonnan kiszemelt Mûegyetem Rakpartnál (ami nekem egy kicsit "faluvégének" tûnik), a Street Food Show jelenlétét csak üdvözölni tudom: kezdetektõl hiányoltam a Fõszdefesztrõl az igényes gasztronómiát.
Vajda Péter (alias Ted Aprajev), a Dining Guide fõszerkesztõje szép, okos és lényegre törõ bevezetõjében felvázolta a folyamatban lévõ változások mellett azt is, kik, hogyan, milyen irányvonalak mentén készítik a TOP 100 kiadványt, és miért tekinthetõ ez a legmértékadóbb és legszélesebb körû éttermi adatbázisának:
?Ellentmondásosnak és kevésbé informatívnak tartjuk, hogy egyszeri étkezési alkalom során tapasztaltakat tegyünk be egy évkönyvbe, amit jószerivel egy évig is használhat a fogyasztó. Igyekszünk a pozitívumokat hangsúlyozni, mondhatni, inkább a félig tele pohár felõl közelítünk, mintsem a félig üres pohár felõl.?
Hogy hogyan lehet összehasonlítani egy vidéki éttermet és egy fõvárosi Michelin csillagot? Vajda Péter szerint ebben azért nincsen akkora ellentmondás: ?Ha a gasztronómia felõl nézzük, akkor csupán a tányérok tartalmát nézzük, és akkor lehetséges rangsorolni hazánk éttermeit, anélkül, hogy megkülönböztetnénk õket. Természetesen egyre inkább az derül ki, hogy vannak egymástól eltérõ kategóriák, bár a nemzetközi kalauzok sem veszik figyelembe az eltérõ mûfajokat, szigorúan a minõség felõl közelítenek, hisz az a lényeg. Persze, mint minden kritikai mûfaj ez sem teljesen érzelemmentes tevékenység, mindazonáltal a laikus elképzelésekkel szemben ez szakma, és nem szubjektív ízlésbeli kérdés. Megértõnek kell lenni és az értékelésnél az objektív körülményeket is érdemes figyelembe venni, ahogy a szándékot is. Ezzel együtt ez a tevékenység fogyasztóvédelem is, nem csak amolyan élvezeti tevékenység. A legjobb 100 éttermet, valamint további 850 éttermet listáz a kiadvány. Tekinthetjük ezeket kiemelt érdeklõdésre érdemes helyeknek, mindazonáltal a közel 850 helyet felsoroló lista figyelemfelkeltõ céllal került be a könyvbe.?
A Dining Guide-nak több tesztelõje van. Ahhoz, hogy a végén megszülessen a TOP 100-as lista, közel duplaannyi étterembe látogatnak el. Hat-hét tesztelõ egész évben folyamatosan járja a helyeket, szempontjaik közel azonosak, de természetesen a regionalitásnak is nagy szerepe van, sõt az értékelésnél a regionális hagyományok élesztgetése akár modern, akár tradicionális formában nagyon fontos számukra. A helyben termelt alapanyagok használata, ha találkoznak ezzel, plusz pontot jelent az adott hely számára. Vajda Péter szerint sokat változott az elmúlt években a hozzáállás: ?Számos vidéki étterem tartja fontosnak, hogy miközben figyelembe veszi a regionális értékeket vigyázó szemüket Párizsra is vetik, vagyis a korszerû gasztronómia aktuális eredményeit is ismerik, megpróbálják helyi viszonyokra adaptálni. Szerencsére sok fiatal járja a világ konyháit is jönnek haza hasznos tapasztalatokkal. Negatívum az, hogy még mindig kevés az igazán igyekvõ konyha, keserves az alapanyag ellátás, és a szocialista nagyipari fogyasztási szokások is csak nagyon lassan szívódnak fel. Az étterem nem csak táplálkozási pont, ahol kizárólag az adagok nagysága és kedvezõ bekerülési ára a döntõ, hanem életforma is, kulturális cselekedet is.?
Június 7-e és 9-e között a Mûegyetem Rakpart szolgál a Fõzdefeszt és a Street Food Show helyszínéül. Utóbbi program szervezõje a Dining Guide. A street food kategóriáját évek óta figyelemmel kíséri hazánk legmértékadóbb gasztronómiai kiadványa, így a legnépszerûbb street food toplisták is bekertültek a Dining Guide TOP 100 Étteremkalauzba. Vajda Péter szerint a street food listáknál is ugyanaz az elv vezérli õket: ?A street food mûfaj igen népszerû. Ez a közvetlen, kötetlen, formalitásoktól mentes étkezés megtestesítõje. Most már nálunk is nagy hagyományai vannak és társadalmi kohéziós, integratív mûfaj. Nem csak evés, hanem dialógus is. Viszont attól, hogy a gyors étkezés mûfajába sorolják, ami csak a forma, attól még a minõség nagyon fontos. Itt is érvényesek a szabályok miszerint minõségi, válogatott alapanyagokra, és kreativitásra van szükség. Fontos az egészség, a lazaság és a meglepõ kombinációk. Sõt, mondhatni, hogy a formálisabb éttermi étkezések és gasztronómia gyökerei rejlenek itt. Ezért is fontos ápolni, ismerni a street food kultúrát. A street food nem a pejoratív értelemben használt fast food. Az általunk listázott legjobb hamburgerek valódi húsból készülnek. A kézmûves hitelesség mindennél fontosabb. Az emberi kéz által érintett, szívbõl jövõ termék és az emberi szellem által kontrollált tevékenység áll szemben a tömeggyártásban racionalizált antihumánus hanyatlással.?
ÉS...ejtsünk néhány szót a rendezvénynek otthont adó ÉS Bisztróról, mely természetesen szerepel a TOP 100 étterem között: az egy évvel ezelõtt megújult Hotel Corvinus Kempinski ezt az ajándékot adta a Belvárosnak. Egy élhetõ, modern, lendületes éttermet. Mivel több alkalommal kipróbáltam az elmúlt egy évben, azt hiszem, még a TOP 100-ról szóló híradás végén is bátran nyilatkozhatok róla.
Engem elõször az elnevezés lepett meg: ÉS akkor mi van? De belépve teljesen egyértelmûvé vált, hiszen az egész dizájn erre épül, és szavak nélkül is megmagyarázza: ez itt kérem a szabad választások birodalma.
Õk így határozzák meg magukat:
Miért VAGY, ha lehet ÉS is?
Hal ÉS Hús. Marha ÉS sertés. Pest ÉS Buda. Kutya ÉS macska. Hiphop ÉS metál. Mozart ÉS Bartók. iOs ÉS Android. Rocky ÉS Rambo. Facebok ÉS twitter. Picasso ÉS Rubens. Cure ÉS Depeche.
"ÉS Bisztró - egy fesztelen hangulatú vendéglõ ÉS pecsenyesütöde, ahol a formális éttermi étkezési szokásoktól eltérõen, ha kedved úgy tartja, csak falatozol sörözés, borozás ÉS beszélgetés közben. Magyar ÉS bécsi ételek, különleges grillek ÉS falatok mellett izgalmas bor- ÉS kézmûves sörválaszték vár.
Steak ÉS burger. Pörkölt ÉS borjúbécsi. Rántott sajt ÉS ropogós császárhús.
Jöhetsz napközben ÉS este is. Családdal ÉS barátokkal is."
Az éttermet a Zsidai család üzemelteti, a kreatív séf Litausztki Zsolt, a szervizben, a terítékekben a tõlük megszokott igényesség mellett a Kempinskit általában meghatározó minõségi elvárások is megmutatkoznak. Emellett ez tényleg laza hely, remekül lehet koktélozgatni a Fashion Streetre nézõ teraszon. A FB oldalukon most fedeztem fel a Power lunch menüt: ezt biztosan ki fogom próbálni, mert kíváncsi vagyok, tényleg energetizál-e? (Most, hogy vidéki lettem, ám hetente 2-3 nap be kell mennem Budapestre a munka/ügyeket intézni, ez kiemelt problémává vált. Konkrétan, hogy hol egyek gyorsan, jót, amitõl nem kell délutáni sziesztára térnem, hanem a nap második felét is ki tudjam használni.)
Manapság nincsen bisztró burger nélkül, és az ÉS-ben ezt is nagyon jól csinálják (egyebek mellett, mert a galériában szerepel még egy spárgaleves aszalt áfonyával, sült csirkecomb és egy Rigó Jancsi is):
Karácsony elõtt pedig igazi élmény volt a Blog.hu hagyományos "bloggersimogató" bulija, amit szintén itt rendeztek meg a különteremben, ahol a TOP 100 bemutatója is volt: a program fénypontja az egészben sült malac(ok) volt, amit változatos köretekkel ettünk meg (ezt a "menüt" bárki megrendelheti egy baráti vagy családi összejövetelre):
Ezen a képen Zsidai Roy és Litausztki Zsolt látható, amint a friss és ropogós TOP 100 kiadványt böngészik, Bíró Lajos társaságában: