Tonkababos créme brulée
sponsored links
Ez a klasszikus francia édesség a lágy vaníliakrém és a roppanós, vékony karamellréteg kontrasztjára épít. Azt szeretem benne, hogy millió féle képpen ízesíthetõ, variálható. Tehetünk a tetejére friss gyümölcsöt, tehetünk az aljára áfonyaragut, a krémet fûszerezhetjük, keverhetünk hozzá citrusok héját. Tonkababos vaníliakrémet már készítettünk a fõzõiskolában. A tonkabab és a vanília remek páros alkotnak. Ennek az ízesítésnek az alapján készült ez a créme brulée. Ha elhagyjuk belõle a tonakbabot, akkor csak vaníliával is fantasztikus. A roppanós karamellréteget feltörni jó móka. A gyerekek is szeretik. Ha nem karamellréteggel a tetején készül, akkor a vaníliapuding alternatívája is lehet.
Mit is kell tudunk a tonkababról? Annak ellenére, hogy egy rendkívül aromatikus és varázslatos illatú fûszer, ritkán említik a szakácskönyvekben. Erõteljesen parfümös az illata és íze valakinek vagy bejön, vagy nem. Vaníliás, kicsit ánizsos, keserû mandulás illat csapja meg az orrunkat, amikor kinyitjuk a dobozát. Vaníliás, csokis édességekhez passzol leginkább. Fontos, hogy ne túl nagy mennyiségben használjuk, mert töményen már nem az igazi. Kumarin tartalma miatt veszélyes nagy mennyiségû ...