Tom Kha Gai (Thai kókusztejes csirkeleves)
sponsored links
Szerencsére nem kell Thaiföldre utazni, ha ezt a levest meg szeretnénk kóstolni, bár azt hiszem azért a legautentikusabb az, ami ott, az utcai kifõzdékben készítenek. Ez az egyik legnagyszerûbb, leggazdagabb ízvilágú leves, amit valaha is kóstoltam, annak ellenére, hogy meglehetõsen egyszerû az elkészítése. A barátnõm - aki járt Thaiföldön - kínált meg vele, nekem pedig nagyon ízlett. Nem is tudom miért vártam ennyi ideig az elkészítésével, mert azóta sem tudtam megunni, ha olyan helyen jártam, ahol volt thai gyorsbüfé, sosem hagyhattam ki. Azt nem állítom, hogy a hozzávalók minden utca sarkon kaphatók, de nem is nagy ördöngõsség beszerezni õket, az ázsiai boltok kínálatában minden hozzávaló fellelhetõ. Egzotikus, fûszeres, telt ízeket kedvelõk biztosan szeretni fogják. A leves télen, az influenzás idõszak idején fejti ki igazán áldásos hatását, mivel a galanga komoly fertõtlenítõ és baktériumölõ hatással bír, a forró tartalmas leves pedig az egész testet kellemesen átmelengeti.
Hozzávalók: 4 dl kókusztej, 4 dl csirkehúsleves, 30 dkg csirkemellfilé, 1 tasak (50 gr)Tom Ka paszta, 1 szál ázsiai citromfû, 4 kaffir lime levél, 6 szelet galanga, 10 dkg shiitake gomba ( jó a csiperke is), 3 ek. halszósz, kb. 2 ek. lime ...