Tolófánk
sponsored links
A tolófánk, tipikus farsangi desszert. Az elsõ feljegyzés, a 16.század végi erdélyi fejedelem Udvari szakácskönyvébõl származik, ahol még "tolyófánk" a neve. Elnevezése, ugyan úgy mint a pánkó,(Erdélyben sok helyen így mondják napjainkban is a fánknak) az erdélyi szászból, -zsiradékon sültet jelent. Ez egy leegyszerûsített recept, ami egy égetett tészta, jóval kevesebb tojással, mint az eredeti (10 tojásos+6 tojásfehérje!)
Többnyire igyekszem könnyû recepteket közölni, ennél még én is azt mondanám, tapasztaltabb háziasszonyok fogjanak neki, vagy aki nagyon elszánt, és fõleg gyors! A fánkokat, ugyanis habzsákból kell kinyomni a forró olajba, ami pillanatok alatt megpirul és már fordítani kell. A mennyiség megtévesztõ, mert bár kevésnek tûnik, mégis sok lesz belõle.
Akkor munkára fel!
Hozzávalók:
- 1,5 dl. víz
- 15 dkg. vaj vagy margarin
- csipetnyi só
- 15 dkg. liszt
- 4 tojás ...