Tolófánk

2012-02-21

sponsored links


A tolófánk, tipikus farsangi desszert. Az elsõ feljegyzés, a  16.század végi erdélyi fejedelem Udvari szakácskönyvébõl származik, ahol még  "tolyófánk" a neve. Elnevezése, ugyan úgy mint a pánkó,(Erdélyben sok helyen így mondják napjainkban is a fánknak) az erdélyi szászból, -zsiradékon sültet jelent. Ez egy leegyszerûsített recept, ami egy égetett tészta, jóval kevesebb tojással, mint az eredeti (10 tojásos+6 tojásfehérje!) 
Többnyire igyekszem könnyû recepteket közölni, ennél még én is azt mondanám, tapasztaltabb háziasszonyok fogjanak neki, vagy aki nagyon elszánt, és fõleg gyors!  A fánkokat, ugyanis habzsákból kell kinyomni a forró olajba, ami pillanatok alatt megpirul  és már fordítani kell. A mennyiség megtévesztõ, mert bár kevésnek tûnik, mégis  sok lesz belõle. 
Akkor munkára fel!

Hozzávalók:
  • 1,5 dl. víz
  • 15 dkg. vaj vagy margarin
  • csipetnyi só
  • 15 dkg. liszt
  • 4 tojás ...

Folytats a blogon ... martyhobby.blogspot.com/2012/02/tolof...

sponsored links

Keres?s