Tojással töltött fasírtrúd
sponsored links
Minden nagyobb ünnep alkalmával készül fasírtrúd, amiben van egész fõtt tojás. Ezt csak "szemes" fasírtnak hívjuk :-) Elõre megsüthetõ, hidegen is fogyasztható, kiváló hidegtál alapanyag is.
Hozzávalók 2 közepes rúdhoz:
- 8 kisebb tojás keményre fõzve
- 1 kg sertés darált hús
- 3 nagyobb tojás
- 16 ek zsemlemorzsa
- 1 kk só
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 0,5 kk õrölt bors
- 1 egész tojás lekenni a rudakat
- 2 ek tyúkzsír a tepsibe
A tojásokat keményre fõzzük, hideg víz alatt hagyjuk kihûlni. Majd eltávolítjuk a héjukat.
A darált húst egy tálba öntjük, hozzáadjuk a nyers tojásokat, a zsemlemorzsát, a fûszereket, a zúzott fokhagymát.
Alaposan összedolgozzuk. A masszát két egyenlõ részre osztjuk.
Egyenként egy sütõpapíron vagy alufólián vékony, téglalap alakúra lapogatjuk.
Középre helyezünk 4-4 tojást, majd a sütõpapír/alufólia segítségével formás rudakat alakítunk.
Picit megnyomkodjuk, hogy ne maradjon levegõ benne.
Egy közepes méretû tepsit kikenünk kevéske tyúkzsírral, majd belefektetjük a rudakat.
Lekenjük egy egész, kicsit felvert tojással. Közéjük öntünk kb. 0,5 dl vizet és alufóliával lefedjük.
Elõmelegített sütõben 200 fokon hõlégkeveréssel 60 percet puhítjuk, majd a fóliát eltávolítva tetszõleges pirosságig sütjük. Ez alatt érdemes párszor meglocsolni a szaftjával, hogy ne száradjon nagyon ki a teteje.
Ha kicsit hûlt, szépen szeletelhetõ.