Tojásos-kolbászos galette
sponsored links
Egyszerûen imádom ezt a galette-témát! Az egyszerû, ropogós tésztát, ami aztán az égvilágon bármivel tölthetõ-ízesíthetõ!
Most olyasmi lett, mint egy pizza, bár a sajt alul bujkál benne, láthatatlanul :-)
Tojásos-kolbászos galette
Elkészítési idõ: 45 perc + min. 30 perc hûtés
Hozzávalók egy kb. 25 cm átmérõjû adaghoz:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 mk. só
- 1 ek. kefír vagy natúr joghurt
- 1 ek. hideg víz
A töltelékhez:
- 10 dkg túró
- 10 dkg sajt
- 1-3 ek. tejföl
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- tetszés szerint zöld fûszer, pl. bazsalikom vagy oregánó (elhagyható)
- só és bors
- 3 tojás
- 6-8 vastagabb szelet (házi) kolbász
A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, ezt a legegyszerûbb késes betétû robotgéppel, ami 10 másodperc alatt morzsára pörgeti a két alapanyagot. Összegyúrjuk a sóval, kefírrel és a vízzel, majd azon frissiben kb. 30 cm átmérõjû, 2-3 mm vastag koronggá nyújtjuk egy sütõpapíron.
A sütõpapírt a tésztával együtt átcsúsztatjuk egy nagyméretû tepsire, és így tesszük a hûtõbe pihenni. Szerintem egy sokkal könnyebb a vajas tésztával dolgozni, mintsem hûtés után várakozni rá, hogy újra formálhatóvá lágyuljon.
Ez csak egy ötlet, a tészta pihenhet természetesen gombóc formában is a hûtõben :-)
Ha letelt a min. 30 perc hûtési idõ, a tésztát elõvesszük a hûtõbõl, hogy kissé magához térjen.
A sütõt elõmelegítjük 190 fokra.
A túrót összekeverjük a reszelt sajttal, sóval, zúzott fokhagymával, zöld fûszerrel, és annyi tejföllel, hogy ne túl lágy krémet kapjunk, éppen csak kenhetõ legyen - a tejföl mennyiségét nagyban befolyásolja a túró és a sajt milyensége!
A sajtos túrókrémet a tésztakorongra simítjuk úgy, hogy körben a szélén maradjon üresen legalább kétujjnyi rész. Kirakosgatjuk a kolbászkarikákkal, majd a tésztát körbe-körbe felhajtogatjuk, hogy pereme legyen, és sütés közben ne folyhasson ki a töltelék.
A tojásokat egyenként felütjük, óvatosan a kolbászok tetejére öntjük, majd az elõmelegített sütõben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A tészta ezalatt szemmel láthatóan megpirul és a tojás is megszilárdul a tetején.
Hagyjuk kicsit hûlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.
Jó hideg sör legyen kéznél utána :-)))