Tojásos csirke
sponsored links
A receptet Tutsek Anna Katóka szakácskönyvébõl hoztam el nektek.
( kattints a linkre és olvashatsz a könyvrõl )
,, Egy szép,nagy csirkét megtisztítunk, földarabolunk és besózzuk. Lábasba egy fõzõkanál zsírt teszünk, ha forró belerakjuk a csirkét és befödjük: mikor puha levesszük a fedõt és zsírjára hagyjuk sülni. Egy tányérba ütünk hat tojást, sóval,borssal, vagdalt petrezselyemmel jól elhabarjuk és óvatosan a csirkére öntjük, hogy jól befödje. Igen jó hozzá a zöld saláta. "
Így szól a recept az 1913-as kiadású szakácskönyvben.
. . . . . és akkor nézzük hogyan is készült nálam el a Tojásos csirke :
Hozzávalók:
3 db nagyobb egész csirkecomb
9 db tojás
1 csokor petrezselyemzöld
ízlés szerint só, bors
a sütéshez 2 deci olvasztott mangalica zsír
Tálaláshoz 1 db nagyobb fejes saláta ecetesen elkészítve
Elkészítése :
Combokat a forgó csontnál ketté vágtam így kaptam 6 db-ot, majd besóztam.
A zsírt egy nagyobb hússütõ edénybe felforrósítottam, majd beleraktam a combokat , úgy hogy egymás mellett elférjenek és egy fedõvel lefedtem.
Fontos hogy kis-lángon párolódjon !
Amikor az alja már puha volt,megfordítottam a combokat kb 15 perc és újra lefedtem a fedõvel.
Itt már kb 5-8 perc alatt megpuhul a fordított oldala a comboknak.
Amikor teljesen puha a hús akkor fedõ nélkül nagy-lángon mind két oldalát megsütöm.
Egy olyan mély tepsit kerestem amiben egymás mellett elfértek a combok és elég magas ahhoz hogy a tojások befedjék.
A tepsit kiolajoztam és a megsült combokat egymás mellé raktam, majd a tojásokat villával felvertem, hozzákevertem a finomra vágott petrezselymet, sóztam borsoztam és ezt a masszát ráöntöttem a combokra.
Fontos hogy a tojás ellepje a combokat, ha nem akkor verjük még fel 1-2 tojást és öntsük még rá!
Elõmelegített forró sütõben készre sütjük, akkor jó ha a tojás megsült rajta.
Ecetes fejes salátát készítettem hozzá és végül tálaltam.
Nagyon finom könnyû ebéd, vagy kitûnõ tartalmas vacsora is lehet, csak ajánlani tudom mindenkinek.
Jó étvágyat !
( kattints a linkre és olvashatsz a könyvrõl )
,, Egy szép,nagy csirkét megtisztítunk, földarabolunk és besózzuk. Lábasba egy fõzõkanál zsírt teszünk, ha forró belerakjuk a csirkét és befödjük: mikor puha levesszük a fedõt és zsírjára hagyjuk sülni. Egy tányérba ütünk hat tojást, sóval,borssal, vagdalt petrezselyemmel jól elhabarjuk és óvatosan a csirkére öntjük, hogy jól befödje. Igen jó hozzá a zöld saláta. "
Így szól a recept az 1913-as kiadású szakácskönyvben.
Egyre több ételt készítek el a könyvbõl és mindegyik recept megállja a mai korban a helyét.
Egytõl egyik nagyon finomak és könnyen elkészíthetõek.
A tojásos csirke is egy új dolog a számomra, de mivel nálunk nem eszik meg az egész csirkét teljesen, kivéve ha grillként készítem el. ezért én most csak csirkecombokból készítettem el a receptet.
. . . . . és akkor nézzük hogyan is készült nálam el a Tojásos csirke :
Hozzávalók:
3 db nagyobb egész csirkecomb
9 db tojás
1 csokor petrezselyemzöld
ízlés szerint só, bors
a sütéshez 2 deci olvasztott mangalica zsír
Tálaláshoz 1 db nagyobb fejes saláta ecetesen elkészítve
Elkészítése :
Combokat a forgó csontnál ketté vágtam így kaptam 6 db-ot, majd besóztam.
A zsírt egy nagyobb hússütõ edénybe felforrósítottam, majd beleraktam a combokat , úgy hogy egymás mellett elférjenek és egy fedõvel lefedtem.
Fontos hogy kis-lángon párolódjon !
Amikor az alja már puha volt,megfordítottam a combokat kb 15 perc és újra lefedtem a fedõvel.
Itt már kb 5-8 perc alatt megpuhul a fordított oldala a comboknak.
Amikor teljesen puha a hús akkor fedõ nélkül nagy-lángon mind két oldalát megsütöm.
Egy olyan mély tepsit kerestem amiben egymás mellett elfértek a combok és elég magas ahhoz hogy a tojások befedjék.
A tepsit kiolajoztam és a megsült combokat egymás mellé raktam, majd a tojásokat villával felvertem, hozzákevertem a finomra vágott petrezselymet, sóztam borsoztam és ezt a masszát ráöntöttem a combokra.
Fontos hogy a tojás ellepje a combokat, ha nem akkor verjük még fel 1-2 tojást és öntsük még rá!
Elõmelegített forró sütõben készre sütjük, akkor jó ha a tojás megsült rajta.
Ecetes fejes salátát készítettem hozzá és végül tálaltam.
Nagyon finom könnyû ebéd, vagy kitûnõ tartalmas vacsora is lehet, csak ajánlani tudom mindenkinek.
Jó étvágyat !