Tojáslikõrös Malakoff torta
sponsored links
Itt a húsvét! :) Újra elkészült a régóta emlegetett tojáslikõr habtorta, mint ahogyan már évek óta mindig. :) Gondolkodtam a névadáson, Zabajone torta, Húsvéti tojáslikõr torta, de nem jutottam dûlõre. Tény, hogy nagyon szeretjük, és bár igen, van benne némi alkohol, azért egy-egy szeletben elhanyagolható annyira, hogy egy picit a srácok is megkóstolhassák.
Egyúttal szeretném beindítani a SAD játékot azzal, hogy nyitom a sort. Eddig ugyanis még nem jött pályamunka, de remélem azért húsvétra született pár szépséges és finom tortácska, ami belefér. :))
A tészta egy alap piskóta
6 tojás fehérje és sárgája
120 g cukor
140 g liszt
sütõpor
A hagyományos módon piskótát sütünk gáztepsiben. Habot fele cukorral masszívra, sárgáját másik fele cukorral fehéredésig, ehhez a sütõporos liszt, amit elõször a hab negyedével fellazítunk, majd az összeset gyengéden belekeverjük. Sütõpapíros nagytepsibe lappá simítjuk, 180°C-on 20-22 perc alatt megsütjük.
Közben megfõzzük a krémet
4 tojás sárgája
80 g cukor
250 ml tej
80 ml vodka
vanília
1 evõkanál zselatinpor
300 ml tejszín habbá verve
A tojást a cukorral, tejjel, vodkával és vaníliával gõz felett sûrûre fõzzük, az evõkanálnyi vízben felmelegített zselatint hozzákeverjük, majd kihûlve összeforgatjuk a tejszínhabbal.
A kihûlt piskótalapból a tortaforma aljának segítségével egy kört vágunk, tálcára helyezzük, és körépattintjuk a tortakarimát. A többi piskótát felkockázzuk. A piskótalapra kenjük a krém harmadát, erre a kockák fele, ezt meglocsoljuk kevés sziruppal (1 dl víz, 1 ek porcukor, pici vanília felforralt, visszahûtött elegye), majd a krém második harmada, megint kockák, szirup és krém, de csak nagyjából. Hagyjunk krémet a körbevonásra.
Most behûtjük, hogy a zselatin végezhesse a dolgát. Mikor már stabil, (ezt a kistálkába félretett maradék krémen jól látszik), körbevágjuk, lekapcsoljuk róla a karimát, és az újra jól kikevert krémmel (kissé megkötött a zselatin) körbevonjuk.
Marcipán fûvel és répával díszítjük.
Ehhez egy 150 grammos marcipándarabot zöld ételfestékkel (folyékony, csak óvatosan, porcukorral keményítsünk, ha túl lágy lenne) befestünk, hosszú lapot nyújtunk, amit késsel beirdalunk, és a torta köré tekerjük. A széleket összeigazítjuk, a maradékból lesznek a répák zöldjei.
A répákhoz szintén kb. 150 g marcipán kell, ezt málnapiros és citromsárga folyékony ételfestékekkel lehet beállítani, szintén porcukorral picit visszaerõsítve. A marcipánt 8 egyenlõ golyóra osztjuk, cseppformára alakítjuk, kés élét belenyomogatva répát varázsolunk belõle, majd a végükre illesztjük a zöldet. És tádá, kész a torta. :))
Ezzel a finomsággal kívánok mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket, sok locsolót, finom étkeket, festett tojást, verseket! :))
Dina világa a facebookon is elérhetõ, így biztosan nem maradsz le semmirõl! :) 6 tojás fehérje és sárgája
120 g cukor
140 g liszt
sütõpor
A hagyományos módon piskótát sütünk gáztepsiben. Habot fele cukorral masszívra, sárgáját másik fele cukorral fehéredésig, ehhez a sütõporos liszt, amit elõször a hab negyedével fellazítunk, majd az összeset gyengéden belekeverjük. Sütõpapíros nagytepsibe lappá simítjuk, 180°C-on 20-22 perc alatt megsütjük.
Közben megfõzzük a krémet
4 tojás sárgája
80 g cukor
250 ml tej
80 ml vodka
vanília
1 evõkanál zselatinpor
300 ml tejszín habbá verve
A tojást a cukorral, tejjel, vodkával és vaníliával gõz felett sûrûre fõzzük, az evõkanálnyi vízben felmelegített zselatint hozzákeverjük, majd kihûlve összeforgatjuk a tejszínhabbal.
A kihûlt piskótalapból a tortaforma aljának segítségével egy kört vágunk, tálcára helyezzük, és körépattintjuk a tortakarimát. A többi piskótát felkockázzuk. A piskótalapra kenjük a krém harmadát, erre a kockák fele, ezt meglocsoljuk kevés sziruppal (1 dl víz, 1 ek porcukor, pici vanília felforralt, visszahûtött elegye), majd a krém második harmada, megint kockák, szirup és krém, de csak nagyjából. Hagyjunk krémet a körbevonásra.
Most behûtjük, hogy a zselatin végezhesse a dolgát. Mikor már stabil, (ezt a kistálkába félretett maradék krémen jól látszik), körbevágjuk, lekapcsoljuk róla a karimát, és az újra jól kikevert krémmel (kissé megkötött a zselatin) körbevonjuk.
Marcipán fûvel és répával díszítjük.
Ehhez egy 150 grammos marcipándarabot zöld ételfestékkel (folyékony, csak óvatosan, porcukorral keményítsünk, ha túl lágy lenne) befestünk, hosszú lapot nyújtunk, amit késsel beirdalunk, és a torta köré tekerjük. A széleket összeigazítjuk, a maradékból lesznek a répák zöldjei.
A répákhoz szintén kb. 150 g marcipán kell, ezt málnapiros és citromsárga folyékony ételfestékekkel lehet beállítani, szintén porcukorral picit visszaerõsítve. A marcipánt 8 egyenlõ golyóra osztjuk, cseppformára alakítjuk, kés élét belenyomogatva répát varázsolunk belõle, majd a végükre illesztjük a zöldet. És tádá, kész a torta. :))
Ezzel a finomsággal kívánok mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket, sok locsolót, finom étkeket, festett tojást, verseket! :))
Valamint minden édességet, desszertet kedvelõt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!