Tojáslikõrös kuglóf

2018-03-28

sponsored links







Három abszolút kedvenc tésztafajtám van, és ebbõl az egyik a kuglóftészta. Mégis, amióta magam készítem az édességeket, alig-alig sütöttem, mert nem volt megfelelõ sütõformám. Valahogy mindig elmaradt, hogy olyat vegyek, ami egy kicsit különlegesebb. Csak egy kisméretû, teflonbevonatú kuglófformát használhattam, de azt nem igazán szeretem. Most, hogy 3 különbözõ mintázatú szilikon formára is szert tettem, beindulhatott a kuglófsütés. :D Az új évet, legalábbis ami a blogot illeti, szintén ezzel a fajta sütivel nyitottam meg, de a húsvét közeledtével is úgy gondoltam, hogy jó választás lehet. Akár még ez az egyszerû, tojáslikõrrel készült változat is. Sütés közben igazán kellemes illat lengte be a konyhát, és a likõr zamata is nagyon jól kiérezhetõ a kész tésztából. Az ízesített cukormáznak köszönhetõen pedig még hangsúlyosabb a tojáslikõr íze. Talán éppen ennek köszönhetõen nem is baj, hogy nincs benne krém. Az egyszerû sütemények kedvelõinek húsvétra szerintem abszolút jó választás lehet. Igazi teasütemény. :)






Hozzávalók 1 l-es kuglófformához:

Tésztához:
20 dkg vaj
16 dkg cukor
2 dkg vaníliás cukor

3 tojás
30 dkg extra finom süteményliszt
1 cs. sütõpor
egy csipet só
1,5 dl tojáslikõr

Glazúrhoz:
1 ? ek. tojáslikõr
5 dkg finomítatlan nádcukor darálva

elkészítés:

  1. A tésztához a puha vajat a porcukorral habosra kavarjuk, majd egymás után hozzádolgozzuk a tojásokat, és tovább habosítjuk.
  2. A sóval, sütõporral elkevert lisztet a likõrrel felváltva, a tojásos masszához vegyítjük, és a kivajazott, liszttel behintett (szilikon forma esetén nem kell) sütõformába öntjük. Elõmelegített sütõben megsütjük (tûpróba!).
  3. A kuglófot a sütõbõl kivéve negyedórát a formában hagyjuk hûlni (szilikon forma esetén azonnal kivehetjük belõle), majd tortarácsra téve teljesen kihûtjük.
  4. A glazúrhoz a likõrt a porcukorral alaposan kikeverjük, és megmintázzuk vele a kuglóf tetejét. Tálaljuk.
sütési hõfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (a sütõ alsó harmadában)
sütési idõ: kb. 50 perc


Megjegyzés:
Több cukormázzal is készíthetjük.













Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2018/03/tojas...

sponsored links

Keres?s