Tojáslikõrös fagyi - akár csokitojásban tálalva
sponsored links
Az elõrejelzések kellemes tavaszias idõt mutatnak a hétvégére, úgyhogy akár fagyival is készülhetünk Húsvétra (na nem mintha nálam idõjárásfüggõ lenne a fagyizás...). Én most egy tojáslikõrös verziót készítettem, ami egyrészt Húsvéthoz kapcsolódó ízvilág, másrészt pedig iszonyat finom: a fõzött, vaníliával fûszerezett fagyialapunk a tojáslikõrtõl olyan lesz, mint egy jéghideg, jó alkoholos madártej, plusz a likõr alkoholtartalma jót tesz a fagyi állagának is, kellemesen lágy lesz. Akár házi csokitojásban is tálalhatjuk, a recept végén írom majd, hogyan! Csokitojásban egyébként látványosan tálalhatunk mousse-okat is, ehhez itt találtok ötleteket.
Hozzávalók:
- 3 tojássárgája
- 40 g cukor (nálam nyírfacukor; ízlés szerint növelhetõ a cukor mennyisége, de a tojáslikõr is édes!)
- 1 rúd vanília
- 250 g tej
- 120 g tojáslikõr
- 60 g habtejszín
- a tálaláshoz opcionálisan csokitojások és/vagy macskanyelvek
A tojássárgákat a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival habosra keverem, majd hozzáadom a tejet. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett besûrítem a krémet: maghõmérõvel mérve kb. 80 fokig melegítem, illetve akkor jó, amikor a krém már jól láthatóan bevonja a fakanál hátát, és ha végighúzzuk rajta az ujjunkat, határozottan ottmarad a nyoma. Ekkor hozzákeverem a tojáslikõrt és a habtejszínt, majd teljesen kihûtöm a fagyialapot.
A kihûlt fagyialapot fagylaltgépben kifagyasztom. Ha nincs otthon fagyigép, akkor érdemes a mélyhûtõbe tett fagyialapot olyan fél-egy óránként botmixerrel átkeverni, hogy a keletkezõ jégkristályokat összetörjük. De tessék elhinni nekem, hogy a fagyigép nagyon jó befektetés, szuper fagyikat lehet vele gyártani otthon!
Én a tojáslikõrös fagyi egy részét házi készítésû csokitojásban tálaltam. Csokitojás készítéséhez a leírást az üreges csokifigurákról szóló posztban találtok, mintázási-díszítési lehetõségeket pedig ebben a posztban. Én most étcsokoládéból készítettem a csokitojást, amibe egy kevés pirított szezámmagot kevertem. A fagyit akkor lehet a legjobban a csokitojásokba adagolni, amikor még nem teljesen fagyott meg, lágyabb, habzsákkal még adagolható. Csillagbetétes habzsák segítségével töltöttem a csokitojásba.
A tojáslikõrös fagyit még nagyszerûen lehet kanalazni házi macskanyelvekkel is :) A képen karamellizált fehér csokiból készült macskanyelvek láthatók, amelyeket kávébabtörettel és füstölt Maldon sóval, illetve pirított szezámmaggal és füstölt Maldon sóval ízesítettem.