Tojáslikõr
sponsored links
Évek óta szemezek ezzel az itókával Mohánál. :) Eddig egyszer csináltam -bár én inkább csak kuktáskodtam- tojáslikõrt barátnõmmel, aminek van már vagy 20 éve. :D ...na az sem most volt. Az a likõr nyers tojással készült, talán ezért is volt bennem sokáig, hogy inkább kihagyom. Aztán rátaláltam erre a receptre és megígértem magamnak, hogy egyszer elkészítem. Most végre eljött az ideje. :D Nincs is erre jobb alkalom, hisz mindjárt itt a húsvét. A hozzávalók mennyiségén kicsit változtattam az itthoni készlethez igazodva. Mert hogy most sem készültem rá tudatosan, ez amolyan "mostvagysoha" pillanat volt. :D
Hozzávalók:
5 tojássárgája
20 dkg porcukor
4 dl habtejszín
2 dl vodka
2 vaníliarúd
- 3 dl tejszínt a felhasított vaníliarudakkal együtt felforrósítunk.
- A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral és a megmaradt tejszínnel.
- A forró, vaníliás tejszínt -amibõl elõzõleg kihalásztuk a vaníliarudakat- folyamatos keverés mellett, vékony sugárban csorgatva a tojássárgájához adjuk.
- Az egészet visszatesszük a tûzre és takarék lángon, folyamatos keverés mellett besûrítjük. A tûzrõl levéve kihûtjük. Hozzáadjuk a vodkát, elkeverjük, majd üvegekbe szûrjük és hûtõbe tesszük fogyasztásig.