Tojáslikõr-eper torta és blogszülinap

2017-05-31

sponsored links



Boldog szülinapot, blog!

Amikor indultál, tíz éve, még nem voltak tíz év felettiek a gyerekek...Nem is tudom elképzelni, hogy volt energiám velük, a munka meg a Zélet mellett beletanulni a blogírásba, kínlódni a kis kattintós géppel, hogy értékelhetõ fotók szülessenek - vagy legalább felismerhetõ legyen rajtuk az étel - és valahogy akkor jobban ment a posztok megírása is, volt idõm történetekre, mesékre, arról nem is szólva hogy hol volt akkor a Facebook meg az Instagram, a kommenteléshez akkurátusan be kellett lépni, lesni az e-maileket meg az értesítéseket. 

Szóval minden sokkal bonyolultabb volt, az internet meg ezerszer lassúbb, mégis valahogy gyorsabban ment. Na és persze nem csináltam 150 fotót, mikorra viszonylag elégedett lettem vele, a második-harmadik általában már megfelelõnek ítéltetett :D.

Nem így gondoltam ünnepelni a tizediket, hogy a húsvéti torta lesz majd  a szülinapi is, közel két hónap kihagyás és pár idei poszt után, de ha már így alakult, akkor ígérem, hogy rendesebb és szorgalmasabb leszek, mert olyan sok mindent köszönhetek ennek a tíz évnek, és milyen jó lenne, ha ez így folytatódna. 
Elõször is köszönöm, blog, az embereket - ismerõsöket és igazi jó barátokat - , akiket rajtad keresztül ismertem meg, mert sokkal-sokkal szegényebb lenne nélkülük az életem. 
Köszönöm, blog, az elismeréseket, a sok meghívást, felkérést és rengeteg ajánlatot, amit kénytelen voltam - mert nem fér bele az életembe - elhárítani, mert akkor is nagyon jól esett.
Köszönöm, blog, hogy egy új dimenziót adtál,  a család és a hivatás mellett valódi hobbit és kihívást találtam benned/rajtad keresztül - (én akinek a legtartósabb hobbija a szalvétagyûjtés volt kb. fél évig) , ami mindig ki tud varázsolni kicsit a hétköznapokból, és hát mi lehet ennél fontosabb? (jó, olvasni is sokkal többet szeretnék)

(Blog, a férjem azt üzeni, hogy nem fér több tányérka meg üveg meg kosárka meg festett deszka meg tálca, doboz  meg egyéb kiegészítõ a garázsba.)

Szülinapozzunk akkor ezzel a tortával, végül is az igazi eperszezon most van, és holnaptól a tízéves szülinap örömére, hogy megköszönjem a hûséges olvasók és a látogatók bizalmát, 10 alkalmas nyereményjátékot kezdünk: sok (jórészt azért jelképes) apróság, csupa olyan dolog, amit én szeretek, persze hogy a fõzéshez/evéshez kacsolódik, és nagyobbrészt itthonról származik.

Addig torta, és holnaptól várunk Titeket, a blog meg én!

Hozzávalók: (3 db 18 cm-es formához, a kész torta a magassága miatt legalább 12 szeletes)

- a piskótához:
9 tojás
25 dkg cukor
25 dkg liszt


a krémhez:
1,2 dl tej
1,2 dl tojáslikõr(házi, innen)
14 dkg cukor
egy rúd vanília
20 gr étkezési keményítõ
4 tojás sárgája
30  dkg szobahõmérsékletû, puha vaj
csipet só
még 2 dl tojáslikõr
40 dkg eper
Az egész tojásokat a cukorral sûrû, krémes habbá vertem, majd több részletben hozzászitáltam a lisztet és óvatosan összeforgattam, alulról felfele keverve.
A tésztát 3, sütõpapírral bélelt  formában mérleg segítségével igazságosan elosztottam és 180 fokra elõmelegített sütõben egyszerre sütöttem meg kb 15-18 perc alatt. (Ha külön sütjük az idõ rövidül, mert nem hûl le a sütõ az egyszerre betett több formányi tésztától) Tûpróbáztam, kivettem a formából a piskótakarikákat és rácson kihûtöttem. Összeállítás elõtt körben a lapokból egy centit levágtam,azaz 16 cm átmérõjû tortakarikákat kaptam.

A krémhez a tejet és a tojáslikõrt a vaníliarúd kikapart magjával egy kicsi lábasban  melegíteni kezdtem. A cukrot és az étkezési keményítõt elkevertem, hozzáadtam a tojások sárgáját is, majd a meleg tejes keverékbõl 6-8 evõkanálnyit. Ezt a simára kevert langyos alapot adtam hozzá a melegedõ tejhez és közepes lángon, kevergetve addig fõztem, amíg besûrûsödött - amikor elkezd picit bugyogni, egy perc után  le kell húzni a tûzrõl, mert "visszaenged" a keményítõ, ha túlfõzzük. A tûzrõl levéve mély, literes mérõkancsóba öntöttem - mivel nem túl nagy mennyiség, muszáj, hogy beleérjenek a habverõk rendesen - és a kézi   mixer legnagyobb fokozatán addig habosítottam, míg langyosra nem hûlt. Ez a lépés nem hagyható ki, mert extra sok levegõt visz a masszába, és tökéletesen  sima, fényes alapot kapunk vele, továbbá nem lesz bõrös sem.
Ezután meg kell várni míg teljesen kihûl a puding szobahõmérsékletûre - és ekkor ismét fel kell verni habverõvel, majd  amikor jó habos, kanalanként kell hozzáverni a puha  vajat a mixer habverõivel magas fokozaton. A szobahõmérsékletû krém habos és levegõs lesz. Ezután hozzáöntöttem még 1 dl tojáslikõrt, jól belemixeltem.

Az epret - pár szemet félretéve - vékonyan felszeleteltem.
A tojáslikõrös krém felével megkentem 3 lapot,  az eperszeleteket a krémre fektettem, kissé belenyomtam, rájuk helyeztem a másik 3 lapot, azaz így kaptam 3 egyrétegû tortát.
A körben a szélérõl levágott piskótadarabokat összemorzsoltam, meglocsoltam a maradék egy deci tojáslikõrel, és a szaftos morzsát két kis torta tetején kb egy centi vastagon elterítettem, lenyomkodtam. Félórára mindent a hûtõbe pakoltam.
Ezután állítottam össze a teljes tortát, így nézett ki a rétegrend: piskóta-krém-piskóta-tojáslikõrös morzsa-piskóta-krém-piskóta-tojáslikõrös morzsa-piskóta-krém-piskóta. 
A krém maradékával megkentem a torta oldalát, vékonyan a tetejét, kiraktam eperrel és Cserke szépséges habcsókjaival, meg pár virággal egy kerti díszcseresznyefáról.



Folytats a blogon ... piszke.blogspot.com/2017/05/tojasliko...

sponsored links

Keres?s