Tojásleves és tejfölös tojásos nokedli... tojásos napunk volt...
sponsored links
Van, hogy napokig nem eszünk tojást, sõt hetekig, eszünkbe sem jut...
na most pótoltuk...
Tojásleves
köménnyel, babérlevéllel
Rántást készítek, zsiradékon elõször egy teáskanálnyi köménymagot átpirítok, majd meghintem liszttel és jól összepirítom, szórok rá pirospaprikát és felengedem vízzel.
Beledobok 3-4 darab babérlevelet, sózom, felforralom, majd amikor már forr, egyenként 5-6 tojást óvatosan belecsúsztatok, megvárom, hogy megint felforrjon és már kész is.
Ez a legegyszerûbb levesek egyike, én nagyon szeretem.
Tejfölös tojásos nokedli
Nem nagyon írok adagokat, mert találomra, szemre szoktam készíteni.
Lisztet szórok egy tálba, sózom és beleütök 2-3 tojást, összekeverem, majd kevés hideg vízzel elérem azt a bizonyos, inkább keményebb galuska állagot.
Én úgy szeretem, amikor kissé keményebb lesz a nokedli, rágni kelljen, ne csak nyelni.
Nagy fazékban odateszek sós vizet forrni, majd beleszaggatom a nokedlitésztát, állandó keveréssel várom, hogy újra felforrjon.
Közben serpenyõben zsírt forrósítok - itt ugyanazt a tendenciát folytatom, mint a fõtt tésztánál, vagyis a nokedlit is, csak és kizárólag forró zsírra szûröm és forgatom meg.
Közben egy mély tányérban 4-5 tojást enyhén felverek, sózom, keverek hozzá 2-3-4 ek. tejfölt, amitõl sokkal krémesebb és szaftosabb lesz a nokedlim.
Amikor a nokedli újra felforrt, átszûröm öblítés nélkül a zsírra, megkeverem és rögtön ráöntöm a tejfölös tojást, majd nagylángon összesütöm az egészet.
Azonnal forrón tálalom, persze a legjobb friss, ropogós, ecetes-cukros zöldsalátával enni, de most az nem volt itthon, így ecetes csípõs almapaprikával ettük