Tojáskrémes cruffin
sponsored links
Amikor megláttam ennek a helyes kis péksütinek az édes változatát, azonnal tudtam, hogy szeretni fogjuk. Pár héttel késõbb el is készítettem, és akkor bebizonyosodott, hogy nem tévedtem ? méltán lett népszerû. :)
Az elsõ sütés eredményét nem fotóztam le, és aztán valahogy úgy alakult, hogy sokáig nem sütöttem meg újra. Most eszembe jutott, hogy ismételni kellene. A húsvét közeledtével úgy gondoltam, illene az ünnephez, és ezúttal tölteléket is szántam bele, mégpedig olyat, ami passzol a húsvéthoz. Így került bele a tojáskrém, ami szerintem jó választásnak bizonyult. Ez a töltött, sós változat is elnyerte a tetszésünket, jól érezhetõ benne a fõtt tojás íze ? még ha megsülve nem is látható a töltelék ? és biztos, hogy nem utoljára készítettem. Sonkával, sajttal, majonézes tormával kitûnõ húsvéti reggeli, és nem utolsósorban szemet gyönyörködtetõ látványt is nyújt. :)
Az elsõ sütés eredményét nem fotóztam le, és aztán valahogy úgy alakult, hogy sokáig nem sütöttem meg újra. Most eszembe jutott, hogy ismételni kellene. A húsvét közeledtével úgy gondoltam, illene az ünnephez, és ezúttal tölteléket is szántam bele, mégpedig olyat, ami passzol a húsvéthoz. Így került bele a tojáskrém, ami szerintem jó választásnak bizonyult. Ez a töltött, sós változat is elnyerte a tetszésünket, jól érezhetõ benne a fõtt tojás íze ? még ha megsülve nem is látható a töltelék ? és biztos, hogy nem utoljára készítettem. Sonkával, sajttal, majonézes tormával kitûnõ húsvéti reggeli, és nem utolsósorban szemet gyönyörködtetõ látványt is nyújt. :)
Hozzávalók 12 darabhoz:
Tésztához:
30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
3 dkg cukor
1 tk. zöldfûszeres vagy normál só
4 dkg olvasztott vaj
2 dkg friss élesztõ
1,4 dl langyos víz
Tojáskrémhez:
4 fõtt tojásnak a sárgája
8 dkg puha vaj
5 dkg mascarpone
õrölt fehér bors
õrölt szerecsendió
zöldfûszeres só
elkészítés:
- A tojáskrémhez a fõtt tojások sárgáját villával áttörjük, és alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval. Letakarva szobahõmérsékleten hagyjuk.
- A langyos vízben simára keverjük az élesztõt egy kevés cukorral, és letakarva felfuttatjuk.
- A lisztet elvegyítjük a sóval, a többi cukorral, hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt, az olvasztott vajat, és jól kidagasztjuk.
- A sima felületû tésztát kivajazott kelesztõtálban, letakarva megkelesztjük, majd a megkelt tésztát 6 egyenlõ részre osztjuk, és mindegyiket meggömbölygetjük. Folpackkal letakarva 10 percig pihentetjük.
- A tésztagombócokat enyhén lisztezett felületen nagyon vékony, kb. 65 cm hosszú, nyelv alakúra kinyújtjuk.
- A felületüket széles pengéjû, gömbölyû végû kés segítségével megkenjük a tojáskrémmel, és szorosan feltekerjük. Folpackkal letakarjuk, amíg mindegyiket elkészítjük.
- A kapott tésztarudakat éles késsel hosszában, középen kettévágjuk, majd a végeiknél fogva kissé széthúzzuk, hogy hosszabbak legyenek.
- Csigavonalban feltekerjük úgy, hogy a kiinduláskor és a végén is aláhajtjuk a tésztát. Úgy alakítjuk ki a formát, hogy a közepe kiemelkedjen. Így rózsabimbóhoz hasonló lesz.
- A péksüteményeket tapadásmentes felületû muffintepsibe ültetjük, és letakarva kelesztjük további 1 órán át.
- Elõmelegített sütõben készre sütjük, majd miután egy kicsit hûlni hagytuk, a sütõformából kivéve tortarácsra tesszük. Langyosra hûlve tálaljuk.
sütési hõfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 20 perc
Megjegyzés:
A tojáskrémbe 6 tojás sárgáját is belekeverhetjük, és akkor még jobban érezhetõ lesz benne a tojás íze, ill. a tésztát is sárgára színezi. Elsõ alkalommal én is így készítettem, de nekem úgy túl hangsúlyos volt az íze.
A péksütemény elkészítéséhez ezt a sütõformát használtam.
A recept a Kifõztük gasztromagazin áprilisi számában is megjelent.