Tojásfehérje-mentõ püspökkenyér
sponsored links
A sok kalács és kelt készítése után összegyûlt pár tojásfehérje. Ezt a püspökkenyeret sütöttem belõle. Nagyon egyszerû, a sütéssel együtt egy óra alatt simán kész van. Finom, puha, tele van gyümölccsel. Természetesen kerülhet bele egyéb is, nálam most ezek voltak itthon. Finom lehet még dióval, csokidarabokkal is.
Hozzávalók 1 püspökkenyérformához:
- 7 kisebb tojásfehérje
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1,2 dl étolaj
- 2 ek mazsola
- 2 ek aszalt vörös áfonya
- 2 ek kandírozott zöldcitromhéj
- 2 ek apróra vágott aszalt sárgabarack
Az aszalt sárgabarackot apróra vágjuk, a többi szárított gyümölcsöt nem szükséges.
Egy kisebb püspökkenyérformát kikenünk kevés margarinnal és meghintjük liszttel.
A sütõt elõmelegítjük.
A tojásfehérjéket habverõvel kemény habbá verjük, majd a cukrot hozzáadva tovább verjük.
Ha már elég kemény, akkor fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet, majd az aszalt gyümölcsöket, legvégül az olajat.
Az elõkészített formába öntjük és szépen elsimítjuk.
Az elõmelegített sütõben 170 fokon hõlégkeveréssel 40 perc alatt megsütjük.
Félidõben nagyon barnult a teteje, ezért a középsõ rácsról eggyel lentebb tettem.
Ha teljesen kihûlt, szépen szeletelhetõ.