Toj?smentes krumplis fluta gy?mb?res sz?sszal
sponsored links
Alapvet?en csak ritk?n esz?nk krumplit, b?r ami?ta a m?ly olajos s?t?si m?d helyett ink?bb s?t?ben s?t?m, az?ta kicsit gyakrabban ker?l asztalra. (F?leg, ha semmi ?tletem sincs arra vonatkoz?lag, hogy mit egy?nk aznap. :D) Most viszont, hogy megdr?gult ez az alap ?lelmiszer, p?r napos sz?netekkel t?bbsz?r is k?sz?tettem krumplieb?det. Mikor, ha nem most, ugye?! :D Felfigyeltem ui. n?h?ny olyan krumplis ?telre, amiket m?g sosem k?sz?tettem. Ilyen ez a fluta is, ami a hozz?val?k tekintet?ben tulajdonk?ppen majdnem megegyezik a lask?val, az elk?sz?t?s m?dja miatt viszont m?gis eg?szen m?s ?lm?nyben lehet r?sz?nk. Igaz?b?l k?tszer egym?sut?n k?sz?lt, mert els?re nem is olyan k?nny? bel?ni a sz?ks?ges lisztmennyis?get. Megt?veszt? ui., hogy kevesebbel is k?nnyen form?zhat? a t?szta, ellenben ?gy jobban megsz?vja mag?t olajjal, amit?l ugyeb?r nem lesz szerethet? a v?geredm?ny. S?t, a fluta s?t?se sem olyan egyszer? feladat, pl?ne akkor, ha az olyan fos indukci?s lapon t?rt?nik, mint amilyet a h?zunk el?z? tulaj?t?l meg?r?k?lt?nk. A nehezen szab?lyozhat? h?fok miatt a krumplif?nk k?v?l t?l hamar megs?l, mik?zben bel?l nyers marad, vagy ?pp szottyos lesz az olajt?l. Sz?val aki szint?n kev?s fokozatos indukci?s lapon akar sz?rakozni vele, az vegye sz?m?t?sba, hogy folyamatosan szab?lyozgatni kell a h?fokot 6-os ?s 7-es k?z?tt. Meg az sem pisk?ta, amilyen olajszag marad ut?na! Akkor is, ha k?kuszolajban s?l. Bele sem merek gondolni, mit produk?lhat napraforg?olajban, vagy hagyom?nyosan, zs?rban s?tve. :D Persze mindezek ellen?re szerencs?re finom, pl?ne gy?mb?res sz?sszal, amiben minden benne van, ami a borong?s, hideg ?szi id?ben j?l j?n, megt?mogatand? az immunrendszer?nket: gy?mb?r (nan?!), fokhagyma, m?z, citrom. :) ?s b?r a fluta hagyom?nyosan toj?ssal k?sz?l, de meg lehet csin?lni an?lk?l is, olcs?bb kivitelben, ahogyan azt a mell?kelt fot?k is j?l p?ld?zz?k. ;)
Hozz?val?k 2-3 szem?lyre:
a flut?hoz:
1 kg krumpli (tiszt?tott mennyis?g)
6 dkg finomliszt (vagy amennyit felvesz)
s?
n?v?nyi olaj a s?t?shez
a gy?mb?res sz?szhoz:
25 dkg tejf?l ?s g?r?g joghurt fele-fele ar?nyban
h?velykujjnyi hossz?s?g? gy?mb?rgy?k?r, reszelve
2 gerezd z?zott fokhagyma
1 tk. citroml?
1 tk. ak?cm?z vagy egy?b ?des?t?
?r?lt tarka bors
s?
elk?sz?t?s:
- A sz?szhoz a hozz?val?kat ?sszekeverj?k, ?s h?t?be tessz?k.
- A krumplit kock?kra v?gjuk, s?s v?zben puh?ra f?zz?k ?s lesz?rj?k (h?j?ban is megf?zhetj?k). Hagyjuk langyosra h?lni, majd ?tt?rj?k.
- Hozz?adjuk a lisztet, alaposan ?sszekeverj?k, majd lisztezett munkalapon vastag rudat form?zunk bel?le.
- 8 egyforma darabra v?gjuk, azokat is rudakk? sodorjuk, majd mindegyiket tov?bbi 4 egyforma r?szre osztjuk. Az ?gy kapott 32 t?sztadarabot megg?mb?lygetj?k.
- A h?velykujjunkkal m?lyed?st nyomunk a gomb?cok k?zep?be, ?s liszttel hintett munkalapra sorakoztatjuk. (F?nkforma helyett 10 cm-es rudacsk?kra is megsodorhatjuk. ?n mindk?t form?t elk?sz?tettem.)
- Serpeny?ben olajat hev?t?nk (annyit, hogy az f?lig ellepje a t?sztadarabk?kat), ?s k?zepes l?ngon mindk?t oldalukon kis?tj?k a f?nkokat. Pap?rt?rl?re szedve leitatjuk r?luk a felesleges zsirad?kot, ?s azon meleg?ben, a gy?mb?res sz?sszal egy?tt t?laljuk.
Frissen kis?lve a legjobb, k?v?l kiss? roppan?s, de ahogy h?l, egyre ink?bb ?sszeesik, elnehezedik ?s ny?l?sabb? v?lik a t?szta. Ennek ellen?re hidegen is finom. ;) Term?szetesen s?t?ben vagy lefedett serpeny?ben ?jrameleg?thet?.