Tiroli rétes.

2014-06-26

sponsored links




Nagyon szeretjük a rétest, fõleg az igazi, lehelet vékonyra kézzel húzott tésztával készült házi rétest. Emlékszem gyerekként nagy élmény volt amikor az anyu és a nagymama hozzáláttak a rétes készítéshez. A vászon abrosszal leterített asztal kint állt a hûs fa alatt, és Õk nagy ügyességgel húzták a tésztát, mely rendre engedelmeskedett nekik. Sajnos én nem merem bevállalni a rétestésztának eme változatát, így a szomszéd Teri nénitõl kb. 30 évvel ezelõtt kapott recept alapján sütöm a rétes. Még a nagymamáék a húzott rétesnek voltak a mesterei, addig a Teri néni valami isteni finom tiroli rétest tudott sütni. Abban az idõben igen gyakran megsütöttem én is, aztán valahogy felváltotta a kész réteslapból sütött. Igaz az meg sem közelíti a saját készítésû tésztából sütött rétest........ Hosszú kihagyás után a napokban megint a kezembe került a recept, így aztán hozzá is láttam a sütéshez. A töltelék pedig nem is lehetett volna más mint túrós, és a meggyszezonnak köszönhetõen meggyes-mákos.







Tészta hozzávalói 4 rúdhoz:

20 dkg  finom liszt
10 dkg rétes liszt
3 dkg zsír
1 dl tejföl
1 db tojás
1 dl víz
1 mk ecet
csipet só

Lekenéshez:

12 dkg zsír (olvasztott)
10 dkg finom liszt



A vizet langyosítsuk meg, majd keverjük össze az ecettel.

A kétféle lisztet és a csipet sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a zsírt, a tejfölt, a tojást, és egy kevés ecetes vizet. Ezután gyúrjuk össze úgy, hogy könnyen nyújtható, lágyabb tésztát kapjunk. (a maradék ecetes vizet apránként adagoljuk hozzá, mert lehetséges hogy nem kell bele az összes!!!!!!)

A lekenéshez olvasszuk fel a zsírt, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára. Ezután hûtsük ki, hogy éppen csak langyos maradjon, és könnyen kenhetõ legyen.

Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, majd kenjük rá a zsíros-lisztes keveréket. Ezután tekerjük fel mint a bejglit, majd tegyük be a hûtõbe legalább egy órára hogy kellõen lehûljön, és könnyen nyújtható legyen.

A hûtõbõl kivett tésztát vágjuk négy egyenlõ részre, majd nyújtsuk ki olyan vékonyra amennyire csak lehetséges, és töltsük meg.







 Túrós töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
porcukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
3-4 ek édes morzsa



A túrót keverjük össze ízlés szerint porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával, majd osszuk el kétfelé.

A vékonyra kinyújtott tésztát kenjük le olvasztott zsírral, majd az egyik felét, egy szélesebb csíkban szórjuk meg az édes morzsával. (az édes morzsához babapiskótát vagy kekszet daráljunk le)

Ezután az édes morzsára kanalazzuk rá az egyik fele túrót, és a tészta két szélét hajtsuk rá, majd tekerjük fel. 
A másik tésztával is így járjunk el, majd helyezzük sütõpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb a két megtöltött rudat.







Meggyes-mákos töltelék hozzávalói:


50 dkg cukrozott meggy (v. meggybefõtt)
10 dkg darált mák
porcukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
3-4 ek édes morzsa


Én a meggyet elõzõ nap kimagoztam, lecukroztam, majd alaposan lecsepegtettem mielõtt a tésztába tettem.

A mákot daráljuk meg, majd keverjük össze ízlés szerint porcukorral.

A vékonyra kinyújtott tésztát kenjük le olvasztott zsírral, majd az egyik felét, egy szélesebb csíkban szórjuk meg az édes morzsával. (az édes morzsához  babapiskótát vagy kekszet daráljunk le)

Ezután szórjuk meg a cukros-mák felével, majd a meggy felével. Ezután szórjuk meg a meggyet a vaníliás cukorral, majd a tészta két szélét hajtsuk rá, és tekerjük fel.
A másik tésztával is így járjunk el.

Ezután helyezzük szintén a tepsire egymástól kicsit távolabb a megtöltött rudakat, majd olvasztott zsírral kenjük le mindegyiket.

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
 A sütõbõl kivéve a tepsin hagyjuk kihûlni.

Tálalás elõtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/06/t...

sponsored links

Keres?s