Tiramisu
sponsored links
Ha tegnap babapiskóta, akkor ma mi más jöhetne, mint a tiramisu! Bizony ez a desszert, több, mint pusztán espresso, mascarpone és babapiskóta. Az 1800-as évek elején Marie-Antoine Carme egy orosz cár tiszteletére megalkotta a Charlotte a la parisienne nevû desszertet, mely késõbb Charlotte russe néven hódította meg a világot. Lényegében, a tiramisu is egy Charlotte, hiszen a formát ebben az esetben is babapiskótával béleljük ki. Erre a bizonyíték, hogy akkoriban olasz szakácsok a Charlotte-ot úgy alakították át, hogy mascarpone sajtot használtak töltelékként, valamint a piskótát Marsala borba és kávéba tunkolták. A csokoládé megjelenése után, Maria Giovanna Battista szórta meg elsõként kakaóporral. Tiramisu néven azonban csak késõn, az 1970-es években jelent meg. Egyik lehetséges származási helye a treviso-i Le Beccherie étterem, ugyanis itt szerepelt elsõként ezen a néven az étlapon és innen terjedt el világszerte (recept). Az akkori tanoncok egyike, Roberto Linguanotto készítette el elõször. A történet szerint az étterem tulajdonosának fia született, aki a szülés után gyengének érezte magát, ezért anyósa cukros tojást csinált neki erõsítésnek, melybe egy kevés kávét is csempészett. A hatás nem maradt, el és ezért a fiatal szakács azt a feladatot kapta, hogy kreáljon egy desszertet a hozzávalókból. Viszont ebben a verzióban nyoma sincs az alkoholnak, vagyis zabaglione sem lehetett benne. Az igazi tiramisu ...