Tiramisu - fõzött krémmel
sponsored links
Az egyik kedvenc süteményem. Mert nem túl édes és krémes és van benne kávé is. :) Életemben elõször akkor ettem igazi tiramisut, mikor a fõiskolán tanulmányi úton voltunk Olaszországban. ...azok voltak csak a régi szép idõk! :) Busszal végigutazni az egész csodás országot. Bár az idõ igen rövid volt, mégis azalatt a néhány nap alatt próbáltunk minél többet magunkba szívni abból az életérzésbõl. Mert csodás, mert teljesen más. ...a tájak, a városok, az emberek, az ételek, a vidámság, a tenger. Remélem egyszer majd végigutazzuk ezt a varázslatos országot együtt is, hármasban! :) Szóval az elsõ találkozás után több éves szünet következett, s akkor ettem újra tiramisut, mikor Párom Anyukája készített. ...alapjáraton nem vagyok kibékülve a nyers tojás fogyasztásának gondolatával, de tudtam, hogy a lehetõ legfrissebb alapanyagból készült, így kivételt tettem... "De jó is lenne, ha itthon is bármikor ehetnénk!" Efféle gondolatok motoszkáltak a fejemben, mígnem megvilágosodtam. Hát miért is ne csinálhatnám meg fõzött krémmel? Már sok receptet láttam, ahol nem nyers tojással készítik ezt a süteményt. Igaz, van ahol pudinggal, meg mindenféle "fura" hozzávalóval. :D Én inkább maradtam a tojásnál. ;) Az igazi olasz tiramisu ízére már nemigen emlékszem, de egy biztos, ez a süti fõzött krémmel is nagyon finom. Remélem nem veszik nagy szentségtörésnek ezt az átalakítást, de így aztán bármikor bátran ehetjük. :D
Korábban már volt a blogon egy fõzött krémes tiramisu, igaz, az babapiskótával készült. Két oka is van annak, hogy most frissen sütött piskótával készítettem. Az egyik igen prózai. A legutóbbi alkalommal sikerült bevásárolnom olyan babapiskótával, ami egy éjszaka pihenés után sem volt hajlandó megpuhulni, így mikor fel szerettem volna vágni a sütit, az gyakorlatilag szétcsúszott. Finomnak finom volt, de szépnek semmiképp sem mondható. A másik -s ez némiképp az elõzõbõl is fakad-, hogy anno Olaszországban is igazi piskótával készült tiramisut ettünk. S ha már itt volt az ideje, hogy újra elkészítsem, szerettem volna, ha ahhoz az "igazihoz" még jobban hasonlít. ...és újra nosztalgiáztam egy kicsit. ;)
Hozzávalók egy 30x11x7 cm-es levehetõ oldalú sütõformához:
A piskótához:
7 dkg sima liszt
7 dkg étkezési keményítõ
1/2 kk. sütõpor
10 dkg cukor
4 tojás
1 ek. olaj
csipet só
A krémhez:
50 dkg mascarpone
2 ek. porcukor
4 nagy tojás
6 ek. cukor
2-2,5 dl erõs kávé
A tetejére:
holland kakaópor
tört kakaóbab
- A piskótához a lisztet, étkezési keményítõt, sütõport és sót kis tálban elkeverjük.
- A tojások fehérjét -egy másik tálban- elkezdjük habbá verni, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot.
- A fehérjehabhoz adjuk egyesével a tojások sárgáját, majd az olajat, végül belekeverjük a száraz hozzávalókat.
- A tésztát sütõpapírral bélelt sütõformába öntjük és 175°C-ra elõmelegített sütõben ~25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje. A piskótát a formából kivesszük, rácsra téve kihûtjük, majd lapjában ketté vágjuk.
- A krémhez a cukrot a tojásokkal kihabosítjuk, majd gõz fölött folyamatos keverés mellett -vigyázva, nehogy kicsapódjon a tojás- felfõzzük. (Akkor jó, ha szépen besûrûsödik, habos lesz és megnõ a térfogata.) Levesszük a gõzrõl és kihûtjük.
- A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd simára dolgozzuk a fõzött krémmel.
- A sütõformára -amiben a piskótát sütöttük- visszakapcsoljuk az odalát. Körben kibéleljük sütõpapírral.
- A forma aljára egy piskótalapot fektetünk, amit meglocsolunk kávéval, majd rákanalazzuk és elsimítjuk rajta a krém felét.
- A krémre tesszük a másik piskótalapot -kissé lenyomkodjuk-, amit szintén meglocsolunk kávéval. Befedjük a maradék krémmel. A tetejét kakaóporral és tört kakaóbabbal díszítjük.
- Az elkészült süteményt egy éjszakán át hûtõben pihentetjük. Tálalás elõtt a formáról levesszük az oldalát, majd a süteményrõl óvatosan lehúzzuk a sütõpapírt. Tetszés szerint szeleteljük.
Tipp: Természetesen készülhet a sütemény hagyományos sütõformában, tortaformában vagy akár jénaiban is. :) A "felnõtt" kávét lecserélhetjük Mackó (nálunk ez Csemete kedvence) "gyerekkávéra" amennyiben bõven elegendõnek tartjuk a cukor és kakaó gyerekekre gyakorolt hatását. :D Ha elsõ nekifutásra nem fogy el, akkor a megmaradt süteményt továbbra is hûtõben tároljuk.