Timcsi szelet
sponsored links
Hozzávalók:
6 db tojás
6 ek. rétesliszt
6 ek. cukor
1 tk. sütõpor
2 ek. kakaópor
krémhez:
3,5 dl tej
1 cs. puncs pudingpor
3 ek. cukor
1 ek. rumaroma
5 dkg margarin
tetejére:
tortabevonó és 1 ek. kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojásokat egyenként egy keverõtálba ütöm, majd hozzáadom a cukrot, és habverõvel addig keverem, míg szép fényes-sima masszát nem kapok. Ezután fakanalat fogok, és óvatosan, két kanalanként adagolva beleforgatom a sütõporral elkevert lisztet. A masszát három részre osztom. Két adagba óvatosan beledolgozok egy-egy kanál kakaóport, a harmadik sima marad. Sütõpapírral kibélelt kis méretû tepsibe (kb. 30x25) öntöm az elsõ adag masszát, majd elõmelegített sütõbe tolom. Nagyon hamar megsül, érdemes figyelni. Ha már kiállja a fogpiszkáló próbát, tehát nem ragad a massza a fa pálcikára, akkor készen vagyunk. Kivesszük a sütõbõl, kiemeljük a sütõpapírral együtt egy rácsra, és hagyjuk kicsit hûlni. A mûveletet még kétszer megismételjük a másik két tésztaadaggal.
Közben elkészítjük a krémet. A pudingport elkeverjük a cukorral, a tejjel és az aromával. Tûzre tesszük, és folytonos kavarás mellett sûrûre fõzzük. Miután levesszük a gázról, rögtön hozzákeverjük a kockázott margarint, majd hagyjuk kicsit kihûlni.
Amikor már készen van mindhárom piskótalap, akkor jöhet a töltés. Az alap egy kakaós piskóta lesz. Erre jön a krém fele, majd a sárga tésztalap. Ismét krém, és a sort a másik kakaós lap zárja. Kicsit lenyomkodjuk, akár le is súlyozhatjuk rövid idõre, mondjuk a vágódeszkával. Jó fél óra pihenõ után jöhet a csokimáz. Én most olyat vettem, ami tasakos, és mikróban csak fel kellett melegíteni. A tészta tetejére csorgattam, és késsel elkentem. Megszórtam kókuszreszelékkel, és már mehetett is a hûtõbe. Miután kicsit megszilárdult a csokimáz, hosszúkás darabokra vágtam.
Drága párom ma tartja a névnapját este bent a munkahelyen. Nem akartam nagyon krémes vagy folyós dolgot készíteni, ezért saját kútfõbõl gyorsan megalkottam ezt a szeletes sütit, ami szerénytelenül a Timcsi nevet kapta :-) Ígérem, hogy a közben kelesztõben pihenõ magos-medvehagymás pogácsát nem magamról nevezem el :-)
6 db tojás
6 ek. rétesliszt
6 ek. cukor
1 tk. sütõpor
2 ek. kakaópor
krémhez:
3,5 dl tej
1 cs. puncs pudingpor
3 ek. cukor
1 ek. rumaroma
5 dkg margarin
tetejére:
tortabevonó és 1 ek. kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojásokat egyenként egy keverõtálba ütöm, majd hozzáadom a cukrot, és habverõvel addig keverem, míg szép fényes-sima masszát nem kapok. Ezután fakanalat fogok, és óvatosan, két kanalanként adagolva beleforgatom a sütõporral elkevert lisztet. A masszát három részre osztom. Két adagba óvatosan beledolgozok egy-egy kanál kakaóport, a harmadik sima marad. Sütõpapírral kibélelt kis méretû tepsibe (kb. 30x25) öntöm az elsõ adag masszát, majd elõmelegített sütõbe tolom. Nagyon hamar megsül, érdemes figyelni. Ha már kiállja a fogpiszkáló próbát, tehát nem ragad a massza a fa pálcikára, akkor készen vagyunk. Kivesszük a sütõbõl, kiemeljük a sütõpapírral együtt egy rácsra, és hagyjuk kicsit hûlni. A mûveletet még kétszer megismételjük a másik két tésztaadaggal.
Közben elkészítjük a krémet. A pudingport elkeverjük a cukorral, a tejjel és az aromával. Tûzre tesszük, és folytonos kavarás mellett sûrûre fõzzük. Miután levesszük a gázról, rögtön hozzákeverjük a kockázott margarint, majd hagyjuk kicsit kihûlni.
Amikor már készen van mindhárom piskótalap, akkor jöhet a töltés. Az alap egy kakaós piskóta lesz. Erre jön a krém fele, majd a sárga tésztalap. Ismét krém, és a sort a másik kakaós lap zárja. Kicsit lenyomkodjuk, akár le is súlyozhatjuk rövid idõre, mondjuk a vágódeszkával. Jó fél óra pihenõ után jöhet a csokimáz. Én most olyat vettem, ami tasakos, és mikróban csak fel kellett melegíteni. A tészta tetejére csorgattam, és késsel elkentem. Megszórtam kókuszreszelékkel, és már mehetett is a hûtõbe. Miután kicsit megszilárdult a csokimáz, hosszúkás darabokra vágtam.
Drága párom ma tartja a névnapját este bent a munkahelyen. Nem akartam nagyon krémes vagy folyós dolgot készíteni, ezért saját kútfõbõl gyorsan megalkottam ezt a szeletes sütit, ami szerénytelenül a Timcsi nevet kapta :-) Ígérem, hogy a közben kelesztõben pihenõ magos-medvehagymás pogácsát nem magamról nevezem el :-)