Tikka Malai grillen, édesburgonyával és fûszeres alma chutneyval

2017-06-02

sponsored links

Nem is olyan régen voltunk egy indiai étteremben, ahol "Tikka Malai" fõételt választottam az étlapról. Nem kicsit csalódtam, mert igazából az a jellegzetes indiai íz, mint például a római kömény hiányzott belõle. Ott lepényt kértem hozzá, most ezt jól megvariáltam, mert nekem nem annyira szaftos ez a húst, hogy ez egy jó választás legyen. Elkészíthetjük grillen vagy sütõben, bár a faszén különösen jó ízt ad a húsnak, de szerintem ezt mindenki tudja.







Tikka Malai grillen, édesburgonyával és fûszeres alma chutneyval
Hozzávalók 4 személy részére:
80 dkg csirkemellfilé
2 dl görög joghurt
2 evõkanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál õrölt koriander
1 teáskanál õrölt gyömbér
1/2 teáskanál õrölt kardamom
frissen õrölt bors 


az édesburgonyához:
4 édesburgonya
1 teáskanál õrölt római kömény
3 evõkanál olívaolaj
1 kávéskanál õrölt szerecsendió
frissen õrölt bors


a fûszeres alma chutneyhoz:
1 kg alma
1 vöröshagyma
1/2 kávéskanál õrölt szerecsendó
1 kávéskanál õrölt szegfûszeg
1 teáskanál õrölt fahéj
1 teáskanál õrölt gyömbér
1 dl almaecet
2 evõkanál olívaolaj
2 evõkanál méz

frissen õrölt fehér bors
kevés víz

Elkészítés:
A joghurttal elvegyítjük a fûszereket és a citrom levét. A csirkemellfilét felkockázzuk, majd a joghurtos pácba forgatjuk és legalább egy órára a hûtõbe helyezzük. Ezután nyársa vagy saslik pálcára szúrjuk. Grillen vagy sütõben készre sütjük.
Az édesburgonyát meghámozzuk, csíkokra szeleteljük és sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Az olívaolajba keverjük a fûszereket, majd ecset segítségével bekenjük alaposan. Elõmelegített 200 fokos sütõbe helyezzük és 30-40 perc alatt készre sütjük.
Az almát és a vöröshagymát megpucoljuk. Az almát kockára a vöröshagymát karikára daraboljuk. Magasfalú serpenyõbe tesszük, aláöntjük az olajat, az almaecetet és éppen csak annyi vizet, hogy félig ellepje.  Megszórjuk a fûszerekkel, rácsorgatjuk a mézet, végül fedõ alatt 10-15 perc alatt puhára pároljuk. További 5 percig fedõ nélkül fõzzük, hogy egy kicsit sûrûsödjön.
A kész nyársakat édesburgonyával és meleg, fûszeres alma chutneyval tálaljuk.




Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2017/06/tikka...

sponsored links

Keres?s