Tikka Malai grillen, édesburgonyával és fûszeres alma chutneyval
sponsored links
Nem is olyan régen voltunk egy indiai étteremben, ahol "Tikka Malai" fõételt választottam az étlapról. Nem kicsit csalódtam, mert igazából az a jellegzetes indiai íz, mint például a római kömény hiányzott belõle. Ott lepényt kértem hozzá, most ezt jól megvariáltam, mert nekem nem annyira szaftos ez a húst, hogy ez egy jó választás legyen. Elkészíthetjük grillen vagy sütõben, bár a faszén különösen jó ízt ad a húsnak, de szerintem ezt mindenki tudja.
Tikka Malai grillen, édesburgonyával és fûszeres alma chutneyval
Hozzávalók 4 személy részére:
80 dkg csirkemellfilé
2 dl görög joghurt
2 evõkanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál õrölt koriander
1 teáskanál õrölt gyömbér
1/2 teáskanál õrölt kardamom
frissen õrölt bors
só
az édesburgonyához:
4 édesburgonya
1 teáskanál õrölt római kömény
3 evõkanál olívaolaj
1 kávéskanál õrölt szerecsendió
frissen õrölt bors
só
a fûszeres alma chutneyhoz:
1 kg alma
1 vöröshagyma
1/2 kávéskanál õrölt szerecsendó
1 kávéskanál õrölt szegfûszeg
1 teáskanál õrölt fahéj
1 teáskanál õrölt gyömbér
1 dl almaecet
2 evõkanál olívaolaj
2 evõkanál méz
só
frissen õrölt fehér bors
kevés víz
Elkészítés:
A joghurttal elvegyítjük a fûszereket és a citrom levét. A csirkemellfilét felkockázzuk, majd a joghurtos pácba forgatjuk és legalább egy órára a hûtõbe helyezzük. Ezután nyársa vagy saslik pálcára szúrjuk. Grillen vagy sütõben készre sütjük.
Az édesburgonyát meghámozzuk, csíkokra szeleteljük és sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Az olívaolajba keverjük a fûszereket, majd ecset segítségével bekenjük alaposan. Elõmelegített 200 fokos sütõbe helyezzük és 30-40 perc alatt készre sütjük.
Az almát és a vöröshagymát megpucoljuk. Az almát kockára a vöröshagymát karikára daraboljuk. Magasfalú serpenyõbe tesszük, aláöntjük az olajat, az almaecetet és éppen csak annyi vizet, hogy félig ellepje. Megszórjuk a fûszerekkel, rácsorgatjuk a mézet, végül fedõ alatt 10-15 perc alatt puhára pároljuk. További 5 percig fedõ nélkül fõzzük, hogy egy kicsit sûrûsödjön.
A kész nyársakat édesburgonyával és meleg, fûszeres alma chutneyval tálaljuk.
Tikka Malai grillen, édesburgonyával és fûszeres alma chutneyval
Hozzávalók 4 személy részére:
80 dkg csirkemellfilé
2 dl görög joghurt
2 evõkanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál õrölt koriander
1 teáskanál õrölt gyömbér
1/2 teáskanál õrölt kardamom
frissen õrölt bors
só
az édesburgonyához:
4 édesburgonya
1 teáskanál õrölt római kömény
3 evõkanál olívaolaj
1 kávéskanál õrölt szerecsendió
frissen õrölt bors
só
a fûszeres alma chutneyhoz:
1 kg alma
1 vöröshagyma
1/2 kávéskanál õrölt szerecsendó
1 kávéskanál õrölt szegfûszeg
1 teáskanál õrölt fahéj
1 teáskanál õrölt gyömbér
1 dl almaecet
2 evõkanál olívaolaj
2 evõkanál méz
só
frissen õrölt fehér bors
kevés víz
Elkészítés:
A joghurttal elvegyítjük a fûszereket és a citrom levét. A csirkemellfilét felkockázzuk, majd a joghurtos pácba forgatjuk és legalább egy órára a hûtõbe helyezzük. Ezután nyársa vagy saslik pálcára szúrjuk. Grillen vagy sütõben készre sütjük.
Az édesburgonyát meghámozzuk, csíkokra szeleteljük és sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Az olívaolajba keverjük a fûszereket, majd ecset segítségével bekenjük alaposan. Elõmelegített 200 fokos sütõbe helyezzük és 30-40 perc alatt készre sütjük.
Az almát és a vöröshagymát megpucoljuk. Az almát kockára a vöröshagymát karikára daraboljuk. Magasfalú serpenyõbe tesszük, aláöntjük az olajat, az almaecetet és éppen csak annyi vizet, hogy félig ellepje. Megszórjuk a fûszerekkel, rácsorgatjuk a mézet, végül fedõ alatt 10-15 perc alatt puhára pároljuk. További 5 percig fedõ nélkül fõzzük, hogy egy kicsit sûrûsödjön.
A kész nyársakat édesburgonyával és meleg, fûszeres alma chutneyval tálaljuk.