Tigris zsemle
sponsored links
A receptet Citromhabtól választottam, ez a recept megjelent a Kifõztük online magazin februári számában.
A tésztához
60 dkg liszt
2 dkg cukor
1 kk só
1 tojás
2 dkg vaj
4 dl tej
3 dkg friss élesztõ
A mázhoz
0,9 dl langyos víz
8 dkg rizsliszt
1 csomag (7 g) szárított élesztõ
1 evõkanál cukor
1 csapott kávéskanál só
1 evõkanál olaj
A tésztához 2 dl langyos, picit cukros tejben felfuttatjuk az élesztõt, majd a többi hozzávalóval kelt tésztát dagasztunk. Lefedve langyos helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd ismét duplájára kelesztjük.
A mázhoz összekeverjük a hozzávalókat legalább egy fél órával a felhasználás elõtt.
A megkelt tésztát 8 egyforma darabra vágjuk, mindegyikbõl kis zsemléket formázunk, majd sütõpapíros tepsiben egymástól tisztes távolságra további 30 percet kelesztjük.
Félidõben megkenjük a rizslisztes mázzal, majd 200 C fokra elõmelegített sütõben szép pirosra sütjük õket.
Kívül ropogós, belül foszlós, puha zsemlék lesznek.