The taste of summer: tejszínes, kapros tök
sponsored links
A tök kapor nélkül olyan, mint a Die Hard Bruce Atlétatrikó Willis nélkül, vagy mint Simon Garfunkel nélkül. Képzeljük el, hogy Samuel L Jackson egyedül gázol át Manhattanen, ugrik metró tetejére és lõ halomra egy liftnyi rosszfiút majd borostásan legurít fél doboz fájdalomcsillapítót. Vagy itt van Paul, aki magabiztosan elkíséri magát gitárral miközben a Gracelandet dúdolgatja, de ki fogja azokat a magas hangokat olyan álomszépen kiénekelni mondjuk a Bridge over troubled water-ben, ha nincs ott Art? Így lehet valahogy a tök is a kaporral: elõbbi adja a tömeget és térfogatot, utóbbi pedig az ízt és a stílust. Ezért ha tököt veszünk a piacon, vegyünk mellé kaprot is: ha ezt elfelejtjük, akkor a tökünk ?jobb híján? lecsóban fogja végezni. De ha kezünkbe vesszük a sorsát (plusz egy csomag kaprot), akkor az elõ sem fordulhat, hogy tökünket forró olajban kirántsák. Június van, ez a kapor hónapja és már zsenge tököt is kapni a piacon. (Igen, így koranyáron szeretem a ?zsenge? szót az indokoltnál is többet használni bizonyos zöldségekkel összefüggésben). Az alábbi recept eredetije a Pastramiból van, akik a tavalyi Budai Gourmet fesztiválon többek között ilyen tejszínes töksalátát kínáltak langyosan, forrón kisütött pisztrángszelettel. Ennek már egy éve, de én azóta erre vágyom minden alkalommal, amikor kapor után nyúlok a Lehelen. Hát majd most?
Hívhatjuk akár tökfõzeléknek is, de a "fõzelék" szó annyira leharcolt lett az elmúlt évtizedekben, hogy elsõre szinte mindenkinél a szó negatív konnotációja ugrik be. Amúgy meg hidegen fogyasztva, rántás nélkül miért ne hívhatnánk ezt töksalátának.
Hozzávalók:
- 1 db kisebb (zsenge) tök
- 1 kisebb fej hagyma (akár el is hagyható, vagy kiváltható újhagymával) ...