Thai zöld csirkecurry - Keith Floyd emlékére
sponsored links
Visszagondolva a fõzés terén tett kezdeti lépésekre - még mindig a blog indításának ötéves évfordulója kapcsán - vettem újra kézbe a Keith Floyd szakácskönyvemet, ezt vettem meg ugyanis legelõször, és egy ebben található recept elkészítése hozta meg az elsõ sikerélményt. Floyd azóta 2009-ben meghalt, úgyhogy sajnos a mûsoraival sem nagyon találkozhatunk már a tévében. Pedig nekem õ volt máig az abszolút kedvencem. Sosem nevezte séfnek magát, hiszen nem vett részt semmilyen hivatalos képzésben, viszont ahogy a képernyõn bemutatta a receptjeit, abból mindig érezhetõ volt az a fajta életöröm, ami miatt én is szeretek fõzni. Talán õ az egyetlen tévés szakács, aki fõzés közben folyamatosan ivott, így néha a végeredmény inkább kicsit kaotikus lett, mint gusztusos. A kedvenc részem az volt, amikor Svédországban a helyiekkel állt neki ráklevest készíteni, de közben annyi vodkát ittak, hogy a rákok simán kievickéltek a túltöltött fazékból, miután élve beledobták õket. Szintén jó volt a szemüveges borszakértõvel közös mûsora, amikor francia és olasz borvidékeken kóstoltak borokat, és Floyd ezekhez fõzött különbözõ ételeket - itt is alig tudta kivárni a borok bemutatását a kóstolás elõtt. Mindezzel együtt Floyd egyszerû, szerethetõ, és kifejezetten finom recepteket mutatott be (kivétel volt talán a csokoládémártásos fácán), és a szakácskönyvében is ilyeneket gyûjtött össze, úgyhogy nagy szerepe van abban, hogy ez lett az egyik hobbim. Az õ emlékére készült ma ez a thai zöld csirkecurry a Floyd fõz címû könyvébõl. Floyd egyébként sok idõt töltött Thaiföldön, Phuketen még egy éttermet is nyitott.
Hozzávalók
fél kiló tanyasi csirkemell
3 ek. szezámolaj
3 ek thai zöld chilikrém
60 ml kókusztej ...