Thai piskótatekercs ? tejfölös feketeribizli krémmel
sponsored links
Thai piskóta. Elõször a nevére figyeltem fel, majd arra, milyen gusztán néz ki! Nem sokat vacakoltam az elkészítésével.
Gondoltam a különleges kabát alá valami különleges belsõ illik, ezért döntöttem tejfölös krém mellett. Ez nem annyira hagyományos és gyümölcsökkel remekül passzol.
Finom is lett, ahogy vártam!Süni majd? ráugrik a szeletekre.
Nem véletlen. Reggel szeleteltem fel és már nincs belõle. Sikeres projekt volt.
Piskóta:
4 tojás
7 dkg liszt
7 dkg cukor
2,5 dkg olaj
2,5 dkg vaj
4 dkg tej
1 evõkanál citromlé
1 csipet só
Töltelék:
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej
20 gr tejföl
porcukor ízlés szerint
2 ek van. cukor
2 marék fekete ribizli
2 lap zselatin
A piskótát készítjük el elõször.
A tejet, margarint, olajat és cukrot egy tálba tesszük vízgõz fölé és kevergetve felolvasztjuk a hozzávalókat. Jó forró legyen.
Ezután a tojásokat ketté választjuk, a fehérjékbõl kemény habot verünk, majd egyesével belekeverjük a sárgájákat.
Bele keverjük folyamatos keverés mellett a citromlevet is és vékony sugárban csurgatva a forró ?szirupot? is.
A kész masszánk így néz majd ki:
Egy 25 x 25 cm-es keretre sütõpapírt applikáltam és ebbe töltöttem a piskótát. Megjegyzem valamivel nagyobba is nyugodtan mehet.
170 fokos alsó-felsõ sütéssel 15-20 perc alatt készre sütjük.
A keretbõl kiszabadítjuk, de papírostul tekerjük fel még melegen és hagyjuk kihûlni.
Innentõl kezdve bármivel tölthetjük, én egy kis tejfölös-pudingos-gyümölcsös töltelék mellett döntöttem.
Ehhez megfõztem a pudingot. A tej 3/4-ét felforraltam a vaníliás cukorral, a maradék egy negyedben elkevertem a port.
Amikor forrt, belekevertem a poros tejet, folyamatosan keverve besûrítettem, majd fóliával lefedve hagytam kihûlni.
A feketeribizli nekem fagyasztott volt, így egy kis lábasban felmelegítettem némi cukor társaságában.
Ezután átpasszíroztam az egészet.
A tejfölt elkeverjük porcukorral (attól függ a mennyisége, milyen gyümölcsöt használunk és milyen az ízlésünk), némi vanília aromával, majd a gyümölcs péppel és a pudinggal.
A puding darabos maradhat, ekkor átpasszírozzuk még egyszer (ha szükséges).
A zselatin lapokat hideg vízbe beáztatjuk 5-10 percre, majd kinyomjuk belõle a vizet és egy kis tálban pár másodperc alatt megolvasztjuk.
Folyamatos keverés közben vékony sugárban a tejfölös alaphoz keverjük és megvárjuk, míg kissé meghúz.
A kihûlt piskótát kitekerjük, majd a krémmel megkenjük nem túl vastagon a felületének 3/4-ét. Nem az egészet, mert úgyis tolja a tészta magával a krémet.
Feltekerjük, fóliába csomagolva a hûtõben dermesztjük 2-3 órát (én egy éjszakát).
Szeletelve, porcukorral szórva tálaljuk.
Kb. rétes nagyságú piskóta tekercset kapunk ebbõl a mennyiségbõl, ami elég kevés, mert iszonyú finom!
A mi piskótánknál kicsit tömörebb, szivacsosabb, kevésbé fojtós.
Csatlakozz hozzám a Facebookon is!
Gondoltam a különleges kabát alá valami különleges belsõ illik, ezért döntöttem tejfölös krém mellett. Ez nem annyira hagyományos és gyümölcsökkel remekül passzol.
Finom is lett, ahogy vártam!Süni majd? ráugrik a szeletekre.
Nem véletlen. Reggel szeleteltem fel és már nincs belõle. Sikeres projekt volt.
Piskóta:
4 tojás
7 dkg liszt
7 dkg cukor
2,5 dkg olaj
2,5 dkg vaj
4 dkg tej
1 evõkanál citromlé
1 csipet só
Töltelék:
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl tej
20 gr tejföl
porcukor ízlés szerint
2 ek van. cukor
2 marék fekete ribizli
2 lap zselatin
A piskótát készítjük el elõször.
A tejet, margarint, olajat és cukrot egy tálba tesszük vízgõz fölé és kevergetve felolvasztjuk a hozzávalókat. Jó forró legyen.
Ezután a tojásokat ketté választjuk, a fehérjékbõl kemény habot verünk, majd egyesével belekeverjük a sárgájákat.
Bele keverjük folyamatos keverés mellett a citromlevet is és vékony sugárban csurgatva a forró ?szirupot? is.
A kész masszánk így néz majd ki:
Egy 25 x 25 cm-es keretre sütõpapírt applikáltam és ebbe töltöttem a piskótát. Megjegyzem valamivel nagyobba is nyugodtan mehet.
170 fokos alsó-felsõ sütéssel 15-20 perc alatt készre sütjük.
A keretbõl kiszabadítjuk, de papírostul tekerjük fel még melegen és hagyjuk kihûlni.
Innentõl kezdve bármivel tölthetjük, én egy kis tejfölös-pudingos-gyümölcsös töltelék mellett döntöttem.
Ehhez megfõztem a pudingot. A tej 3/4-ét felforraltam a vaníliás cukorral, a maradék egy negyedben elkevertem a port.
Amikor forrt, belekevertem a poros tejet, folyamatosan keverve besûrítettem, majd fóliával lefedve hagytam kihûlni.
A feketeribizli nekem fagyasztott volt, így egy kis lábasban felmelegítettem némi cukor társaságában.
Ezután átpasszíroztam az egészet.
A tejfölt elkeverjük porcukorral (attól függ a mennyisége, milyen gyümölcsöt használunk és milyen az ízlésünk), némi vanília aromával, majd a gyümölcs péppel és a pudinggal.
A puding darabos maradhat, ekkor átpasszírozzuk még egyszer (ha szükséges).
A zselatin lapokat hideg vízbe beáztatjuk 5-10 percre, majd kinyomjuk belõle a vizet és egy kis tálban pár másodperc alatt megolvasztjuk.
Folyamatos keverés közben vékony sugárban a tejfölös alaphoz keverjük és megvárjuk, míg kissé meghúz.
A kihûlt piskótát kitekerjük, majd a krémmel megkenjük nem túl vastagon a felületének 3/4-ét. Nem az egészet, mert úgyis tolja a tészta magával a krémet.
Feltekerjük, fóliába csomagolva a hûtõben dermesztjük 2-3 órát (én egy éjszakát).
Szeletelve, porcukorral szórva tálaljuk.
Kb. rétes nagyságú piskóta tekercset kapunk ebbõl a mennyiségbõl, ami elég kevés, mert iszonyú finom!
A mi piskótánknál kicsit tömörebb, szivacsosabb, kevésbé fojtós.
Csatlakozz hozzám a Facebookon is!