Thai piskótatekercs ? tejfölös feketeribizli krémmel

2014-03-26

sponsored links

IMG_8694Thai piskóta. Elõször a nevére figyeltem fel, majd arra, milyen gusztán néz ki! Nem sokat vacakoltam az elkészítésével.

Gondoltam a különleges kabát alá valami különleges belsõ illik, ezért döntöttem tejfölös krém mellett. Ez nem annyira hagyományos és gyümölcsökkel remekül passzol.

Finom is lett, ahogy vártam!Süni majd? ráugrik a szeletekre. :P

Nem véletlen. Reggel szeleteltem fel és már nincs belõle. Sikeres projekt volt.

Piskóta:

4 tojás

7 dkg liszt

7 dkg cukor

2,5 dkg olaj

2,5 dkg vaj

4 dkg tej

1 evõkanál citromlé

1 csipet só

Töltelék:

1 csomag vaníliás pudingpor

3 dl tej

20 gr tejföl

porcukor ízlés szerint

2 ek van. cukor

2 marék fekete ribizli

2 lap zselatin

A piskótát készítjük el elõször.

A tejet, margarint, olajat és cukrot egy tálba tesszük vízgõz fölé és kevergetve felolvasztjuk a hozzávalókat. Jó forró legyen.

IMG_8677

IMG_8678

Ezután a tojásokat ketté választjuk, a fehérjékbõl kemény habot verünk, majd egyesével belekeverjük a sárgájákat.

Bele keverjük folyamatos keverés mellett a citromlevet is és vékony sugárban csurgatva a forró ?szirupot? is.

IMG_8679

A kész masszánk így néz majd ki:

IMG_8680

Egy 25 x 25 cm-es keretre sütõpapírt applikáltam és ebbe töltöttem a piskótát. Megjegyzem valamivel nagyobba is nyugodtan mehet.

IMG_8681

170 fokos alsó-felsõ sütéssel 15-20 perc alatt készre sütjük.

IMG_8682

A keretbõl kiszabadítjuk, de papírostul tekerjük fel még melegen és hagyjuk kihûlni.

IMG_8683

IMG_8684

Innentõl kezdve bármivel tölthetjük, én egy kis tejfölös-pudingos-gyümölcsös töltelék mellett döntöttem.

Ehhez megfõztem a pudingot. A tej 3/4-ét felforraltam a vaníliás cukorral, a maradék egy negyedben elkevertem a port.

Amikor forrt, belekevertem a poros tejet, folyamatosan keverve besûrítettem, majd fóliával lefedve hagytam kihûlni.

A feketeribizli nekem fagyasztott volt, így egy kis lábasban felmelegítettem némi cukor társaságában.

Ezután átpasszíroztam az egészet.

IMG_8685

A tejfölt elkeverjük porcukorral (attól függ a mennyisége, milyen gyümölcsöt használunk és milyen az ízlésünk), némi vanília aromával, majd a gyümölcs péppel és a pudinggal.

IMG_8686

A puding darabos maradhat, ekkor átpasszírozzuk még egyszer (ha szükséges).

A zselatin lapokat hideg vízbe beáztatjuk 5-10 percre, majd kinyomjuk belõle a vizet és egy kis tálban pár másodperc alatt megolvasztjuk.

Folyamatos keverés közben vékony sugárban a tejfölös alaphoz keverjük és megvárjuk, míg kissé meghúz.

IMG_8687

A kihûlt piskótát kitekerjük, majd a krémmel megkenjük nem túl vastagon a felületének 3/4-ét. Nem az egészet, mert úgyis tolja a tészta magával a krémet.

Feltekerjük, fóliába csomagolva a hûtõben dermesztjük 2-3 órát (én egy éjszakát).

IMG_8688

Szeletelve, porcukorral szórva tálaljuk.

IMG_8691

Kb. rétes nagyságú piskóta tekercset kapunk ebbõl a mennyiségbõl, ami elég kevés, mert iszonyú finom!

A mi piskótánknál kicsit tömörebb, szivacsosabb, kevésbé fojtós.

Csatlakozz hozzám a Facebookon is!

facer


Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/03/26...

sponsored links

Keres?s