THAI PISKÓTA
sponsored links
A Thai piskóta nagyban eltér a mi hagyományos piskóta tekercs tésztánktól. Hogy miért? Mert van benne vaj, tej, olaj és citromlé... Elég izgalmasan hangzik ugye? A piskóta ezért sûrûbb szerkezetû, szivacsos jellegû, de mégis nagyon finom. Olyan jó beleharapni... Bármilyen töltelékkel tölthetjük, nekem most mascarpone és málna került bele... Nem tudok a málnától szabadulni mostanság. Szóval érdemes kipróbálni, szerintem fog tetszeni.
Hozzávalók egy kisebb tekercshez: 4 tojás, 7 dkg liszt, 7 dkg cukor, 2,5 dkg olaj, 2,5 dkg vaj, 4 dkg tej, 1 evõkanál citromlé, 1 csipet só. Töltelék: 25 dkg mascarpone, 3-4 evõkanál porcukor, 1 pohár málna.
Egy lábast vízgõz fölé helyezünk, majd belemérjük a tejet, az olajat, a vajat és a cukrot. Habverõvel addig keverjük, míg fényes nem lesz és már jó forró. Ekkor levesszük a tûzrõl. A tojásokat szétválasztjuk és fehérjét kemény habbá felverjük. Mikor a hab csúcsot képez a habverõ végén, belekeverjük a tojások sárgáját, a citrom levét és kis sugárban a meleg folyadékot. Végül belekeverjük a sóval elkevert lisztet is. Laza mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a hab ne nagyon essen össze. Jó krémesre keverjük az egészet. Sütõpapírral kibélelünk egy 20 x 30 cm-es tepsit, beleöntjük a piskóta masszát, majd 170 C-on kb. 15-20 perc alatt készre sütjük a piskóta lapot. Még melegen feltekerjük a papírral együtt és így hagyjuk kihûlni. Mikor kihûlt, megtöltjük a tetszés szerinti krémmel. A krémhez tálba tesszük a mascarponét, majd hozzáadjuk a porcukrot és a málnát. Habverõvel krémet keverünk belõle. Ezzel a krémmel töltjük be a piskótát. Töltés után fóliába tekerjük, szorosan lezárjuk a két végét és a hûtõbe tesszük dermedni 2-3 órára. Tálaláskor éles késsel ferdén felszeleteljük és habrózsával feldíszítve, gyümölccsel tálaljuk.