Tex-Mex Enchillada egyszerûen

2014-04-10

sponsored links

Tavalyi utazásunk elsõ estéjét messze nem Hongkongban kellett volna töltenünk, de mivel közbe jött egy tájfun, így ott ragadtunk. Miután tutira kiderült, hogy még pár napig nem lesz olyan járat ami tovább visz minket, nem tudtunk mást tenni, mint átfoglalni a jegyeket, és még a reptérrõl keresni szállást. Mikor mindennel végeztünk kisétáltunk a reptérrõl, felszálltunk a 21A buszra és bementünk a városba. Ettünk, kisétáltunk a Hongkong Promenadera éjszakai felhõkarcolókat bámulni, helyi koncertet hallgatni, és amint visszaértünk aludtunk. Valamiért úgy döntöttük a következõ napokra másik szállásra megyünk, így reggel mikor elbúcsúztunk, kértük a recepciós srácot, hogy adjon nekünk egy metró térképet. Ránk pillant, majd az okos telefonra, és mint valami õskorból ide-idõutazott turistára értetlenül bámult, hogy minek térkép hisz nyilván van a telefonra metró-vonal alkalmazás. Mivel még wifi is volt, megmutatta melyik app-et kell letölteni aztán hadd szóljon a tájékozódás modern formája.

Blog_Mexikói2

A történetben a másik szál, hogy mostanában ha nem volt idõm kimenni enni, fellógtam a szomszéd cég büféjébe és vettem egy quesadilla-t. Ami persze nagyon jól jön, de valójában a benne lévõ összes hozzávalónak azaz a mozzarella sajtnak és EU paradicsomnak, minimális köze sincs a mexikói változathoz, mint ahogy annak se volt amit egy mostanában épp felfutó ágon lévõ  étteremben kóstoltam. Szóval már annyira akartam valami megközelítõleg mexikóit enni.

Nemrég panaszkodtam arra, hogy a környékünkön alig van könnyebb étel, és mivel már sokmindent unok, ha nem fõzünk akkor a néha rendelni szoktam. Ami úgy néz ki, hogy tanulva a hongkongi barátainktól még a földalattin a reggeli elõtt már az ebédet nézem, azaz munkába menet a Foodpanda APP-et böngészem. Azt látja a kis okos milyen éttermek vannak a közelemben, ugyanis igyekszem nem a város másik végérõl választani. Többnyire az akciókat szoktam nézni, de most épp a mexikóira szûrtem, így végre sikerült valami ígéreteset találnom. Mondjuk oda még nem jutottam el, hogy a rendeléshez is kipróbáljam az Foodpanda appet, de mire ebédrendeléshez érek, már nem kell elhavazva böngészni a netet (mondjuk nem mintha bonyolult lenne) hanem egy pillanat alatt rábökök arra amit kitaláltam reggel. Na jó, nem mindig egy pillanat alatt, hisz többnyire van kis kép vagy magyarázat, így néha dõl a reggeli terv, de mindegy. No, és így böktem a mexikóira is. Akkor pont jól jött, hogy a becsültnél korábban kiszállították, és nagyon finom volt. Ez adta az ihletet, hogy hétvégén megpróbálkozzunk valami hasonlóval. Ez inkább amolyan tex-mex-homebisztros változat, autentikus ételt hozzávalók híján nem tudtunk csinálni. Sõt mivel még nem jártunk arra, valójában csak sejtésünk van arról milyen lehet egy igazi mexikói fogás. Az avokádó pedig nem lett puha, így a finom guacamole elmaradt, de sebaj, lett helyette paradicsom salsa, és a tanulság, hogy a következõ hasonló recepthez idõben vásároljak.

A pandát pedig itt találjátok: http://www.foodpanda.hu

Blog_Mexikói1

A szószhoz
? Kb. 2 evõkanál olivaolaj
? 1 kisebb vöröshagyma
? 3 gerezd fokhagyma
? 1 teáskanál római kömény
? 1 teáskanál szárított oregánó
? 1/2 teáskanál fahéj
? 1-2 chili ízlés szerint vagy
? 1 doboz konzervparadicsom
? 2 dl alaplé vagy víz

A fûszeres csirkéhez
? 400g csirkemell
? 1 kiskanál füstölt pirospaprika
? Fél kiskanál fahéj
? Fél kiskanál római kömény
? Chili ízlés szerint (kb. negyed kiskanál)
? 2 gerezd fokhagyma összezúzva
? Fél lime
? Kb. 3 evõkanál olaj
? Alaplé vagy víz

A babhoz
? 1doboz konzervbab (400g)
? Fél póréhagyma
? 1-2 evõkanál olivaolaj

Az összeállításhoz
? Kb. 8 közepes tortilla (vagy amekkora tetszik, kicsiket is lehet)
? Kb. 150g reszelt sajt
? Egy pohár tejföl
? 1 bõ marék korianderzöld

Paradicsom salsa
? 2 paradicsom
? Fél lilahagyma
? 1 evõkanál lime lé
? Só, és bors,
? Ízlés szerint friss chili paprika
? Kb. 3 evõkanál apróra vágott korianderzöld

1. lépés
Olivaolajon megpároljuk a hagymát, és majd hozzáadjuk a fokhagymát és a fûszereket, és az egészet kissé megpirítjuk, vigyázva, hogy a fûszerek ne égjenek meg. Hozzáadjuk a paradicsomot, alaplevet és a chilit. Sóval, borssal, és ha a paradicsom túl savas, egy kis cukorral ízesítjük. 15 percig fõzzük, ezt követõen simára turmixoljuk.

2. lépés
Kockázzuk fel a csirke mellett. Az olajba belekeverjük a fûszereket és a lime lét, adjuk hozzá a csirkemellet. Pácoljuk pár órán keresztül vagy egy éjszakán át. Pirítsuk meg csirkét, kb. 5 perc alatt. (Ha maradt a pácból nyugodtan öntsük rá.) Majd öntsük fel annyi alap lével vagy vízzel, hogy ellepje. Pároljuk puhára a húst.

3. lépés
Oliva olajon melegítsük össze a babot és a póréhagymát, kb. 5-10 perc alatt.

4. lépés
A tortilla lapokat mikróban átmelegítjük egy kicsit, hogy egyszerûbben lehessen tekerni. Beletesszük a babpürét, a csirkét és a hagymát. Egy kis tejfölt és reszelt sajtot teszünk a tetejére, majd összehajtjuk. Ráöntjük a szósz, hogy ellepje a tortillákat, a tetejét megszórjuk sajttal, és 180 fokon 20 percig sütjük, amíg a sajt megprirul.

5. lépés
Minden hozzávalót nagyon finomra aprítunk, (nem turmixolunk) és jól összekeverjük.

Blog_Mexikói3


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/04/10/...

sponsored links

Keres?s