Teszt: Központ Bisztró
sponsored links
Néhány hete Mirelle meghívására a Központ Bisztróban ebédeltem, hogy “teszteljem” a bisztró vegetáriánus választékát. A hely érdekessége, hogy nem Budapest belvárosában található, hanem a IV. kerületben, a kék metró végállomásának közelében, Újpest Központnál. Jó lenne, ha több ilyen hely nyílna más kerületekben is, így kialakulnának kedvenc törzshelyek a belvároson kívül is. Néha jól esne nekünk is, ha csak a közelbe kellene leugrani valahova egy jót kajálni, de sajnos nem tudjuk megtenni, mert a közelünkben lévõ néhány menzán kívül egy kebabos árválkodik a környéken, ahol maximum falafel tálat tudunk enni.
Két közismert séf közös munkája a bisztró új tavaszi menüje. Petrovszki Norbert – aki korábban a Costesben dolgozott (Nicolas Delgado mellett) – és Gál Zsolt – akit a Rosinanteból ismerhet a közönség – alkotnak együtt, egymás mellett a konyhában valami egészen különlegeset. Házias, letisztult ízek különleges, újragondolt tálalásban. Semmi fakszni, egyszerûségükben nagyszerûek az ételek. Saláták, levesek, hamburgerek, fõfogások, desszertek találhatók a menün természetesen a szezonalitást figyelembe véve, de azok sem maradnak éhesek, akik már reggel betérnek a bisztróba, ugyanis 8-11 óráig reggelit szolgálnak fel a vendégeknek.
A vegetáriánus választék nem túl nagy, de az a néhány fogás igazán finom és végre nem rántott sajt és rántott gomba közül kell választani. Az elõételek közül nagyon ízlett a padlizsánkrém, mely kellõen krémes, és kiválóan füstös ízû. A pácolt fokhagymás sült paprika roppanós, melyhez lágyságot a krémes feta biztosít. Nekem mindkettõ nagyon ízlett, de azt kell mondanom, hogy a padlizsánkrém jobban eteti magát.
A levesek közül én a bazsalikomos cukkini krémlevest választottam, amely sajthabbal és roppanccsal érkezett a tetején. Nagyon finom, krémes leves, és az ízeket figyelembe véve nekem ez a fogás volt a kedvencem. A többiek kóstolták az eperlevest citromfüves spárgával, amely szintén finom, de én nem vagyok nagy gyümölcsleveses, szóval legközelebb is a cukkini krémlevest választanám.
Természetesen kipróbáltam a bisztró egyetlen vega hamburgerét. Norbert és Zsolt egy sajt “steaket” alkottak háromféle sajtból, melyet magos “bundában” sütnek készre. Különleges megoldás a szaftos sajt steak, végre van valami kreatív ötlet vega hamburger téren. Extra feltétként sültkrumplit kérhetünk a hamburger mellé, így már biztosan jóllakottan távozunk a bisztróból.
A fõfogások között újra felbukkan a sajt steak, ebben az esetben hideg, joghurtos tök “fõzelékkel” tálalva. Nyilván nem a megszokott tökfõzeléket kapjuk, ezt már jelzi a menün a macskaköröm közé tett fõzelék szó. A tök spagetti szerûen, vékonyra szelve, nyersen van tálalva, kapros, joghurtos öntettel, amely nagyon jó párost alkot a magos sajt steakkel.
Mindezek végig kóstolása után, a bendõben már nem maradt hely, hogy a desszertek is teszteljem, de legalább van miért visszatérnem.
Központ Bisztró
1042 Budapest,
Szent István tér 1.
Weboldal
Facebook
Fotók a Központ Bisztró engedélyével.