Természetes flavonid - a hagymahéj
sponsored links
Legközelebb amikor hagymát tisztítunk, ne dobjuk ki a héját!
A hagymahéjat õsidõk óta használja az emberiség.
Személyes emlékeim is vannak hagymahéj teáról (igaz abba került a hagyma belsõ rétegeibõl is), amit akkor nagyon nem szerettem, de nagymamám mindig ezzel. kúrált ki a megfázásból.
A Plant Foods for Human Nutrition hasábjain publikálták azon kutatások eredményeit, melyek bizonyítják a hasznos anyagok milyen gazdag tárháza a hagymahéj.
A tudósok azt javasolják váljon funkcionális összetevõvé táplálkozásunkban ez a kvercetinben, és egyéb flavonidokban gazdag élelmiszer.
Tehát a kapott kutatási eredmények szerint a hagyma külsõ barnára színezõdött héja, nagy mennyiségû rostot, és flavonidokat tartalmaz, és a hagyma alsó részén lévõ megvastagodás (innét nõtt ki a gyökérzet) melyet általában kivágunk gazdag kénvegyületekben és fruktóz polimerekben (fruktán).
A külsõ két barna réteg a hagymán tehát hasznosan felhasználható táplálkozásunkban.
A flavonidok és rostok, csökkentik a szív és érrendszeri problémák kialakulását, a kvercetin egy unikális flavonid javítja a hajszálerek állapotát, regenerálja a vér mikrocirkulációját, elõsegíti a méreganyagok távozását szervezetünkbõl, és az emésztõrendszeri betegségek, bélrák, és az idõskori cukorbetegség megelõzésében is fontos szerepe van. Ezen kívül a hagymahéjban lévõ fenolvegyületek (polifenolok), növelik a megfelelõ táplálék felszívódást.
Amikor fõzzük a zöldség alaplevet a megmosott hagymahéjat is tegyük bele. Tudni kell hogy a hagymahéjtól szép ...