Tepsis fánk
sponsored links
Elkészítési idõ: kb. 90 perc kelesztéssel és sütéssel együtt
Hozzávalók 12 darabhoz (függ a szaggató méretétõl):
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztõ
2,5 dl tej
7 dkg cukor
5 dkg puha vaj
1 csipet só
2 tojás
A töltelékhez:
sárgabaracklekvár
A tetejére:
fahéjas porcukor
- A 2,5 dl langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk a 3 dkg elmorzsolt élesztõt. Tegyük a radiátorra és gyorsabban meg is leszünk vele.
- Az 50 dkg lisztet, a 7 dkg cukrot, egy csipet sót, 2 db egész tojást, a puha vajat egy nagy tálba öntjük. A felfuttatott élesztõt hozzáöntjük a fentiekhez és sima tésztát gyúrunk belõle. Ha túl lágy lenne a tészta, akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha pedig nem áll szépen gyúrhatóra össze, akkor még egy kis tejet adjunk hozzá.
- Az összegyúrt tésztát langyos helyen a egy konyharuhával lefedve duplájára kelesztjük.
- Lisztezett deszkára öntjük a megkelt tésztát, kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk ezt és nagyobb fánk méretû, kerek korongokat vágunk ki kiszúróval (kb 8-10 cm átmérõ).
- Egy sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a fánkokat. Letakarjuk egy konyharuhával ezeket és további 20 percig kelesztjük még az édességünket.
- Végül sütés elõtt kisebb mélyedéseket készítünk. Én most egy pálinkás poharat nyomtam a tészta közepébe. Érdemes egy kevés lisztbe mártani elõtte a poharat, hogy ne tapadjon rá a tészta. Ne lyukasszuk át a tésztát, csak mélyedést készítsünk bele. Ebbe a mélyedésbe kanalazzunk bele kb. 1/2 ek. házi baracklekvárt majd irány a sütõ.
A sütõt elõmelegítjük 190 °C-ra és így tesszük be a fánkokat kb. 30 percre. Figyeljétek 20 perc után. Addig kell sütni a tepsis fánkokat, amíg a tetejük szépen meg nem pirul.
Ha a lekvár túlságosan "elsült" volna, akkor töltsétek újra bátran a mélyedéseket.
Fahéjas porcukorral és baracklekvárral tálaltam. Valami mennyei volt! Biztosan gyakori vendég lesz a hagyományos fánk mellett ez is az asztalon, mert ízletes, puha, mindemellett nem kell felesleges olajat használni és nem kell a serpenyõ mellett állva sütögetni.
3 dkg friss élesztõ
2,5 dl tej
7 dkg cukor
5 dkg puha vaj
1 csipet só
2 tojás
A töltelékhez:
sárgabaracklekvár
A tetejére:
fahéjas porcukor
- A 2,5 dl langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk a 3 dkg elmorzsolt élesztõt. Tegyük a radiátorra és gyorsabban meg is leszünk vele.
- Az 50 dkg lisztet, a 7 dkg cukrot, egy csipet sót, 2 db egész tojást, a puha vajat egy nagy tálba öntjük. A felfuttatott élesztõt hozzáöntjük a fentiekhez és sima tésztát gyúrunk belõle. Ha túl lágy lenne a tészta, akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha pedig nem áll szépen gyúrhatóra össze, akkor még egy kis tejet adjunk hozzá.
- Az összegyúrt tésztát langyos helyen a egy konyharuhával lefedve duplájára kelesztjük.
- Lisztezett deszkára öntjük a megkelt tésztát, kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk ezt és nagyobb fánk méretû, kerek korongokat vágunk ki kiszúróval (kb 8-10 cm átmérõ).
- Egy sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a fánkokat. Letakarjuk egy konyharuhával ezeket és további 20 percig kelesztjük még az édességünket.
- Végül sütés elõtt kisebb mélyedéseket készítünk. Én most egy pálinkás poharat nyomtam a tészta közepébe. Érdemes egy kevés lisztbe mártani elõtte a poharat, hogy ne tapadjon rá a tészta. Ne lyukasszuk át a tésztát, csak mélyedést készítsünk bele. Ebbe a mélyedésbe kanalazzunk bele kb. 1/2 ek. házi baracklekvárt majd irány a sütõ.
A sütõt elõmelegítjük 190 °C-ra és így tesszük be a fánkokat kb. 30 percre. Figyeljétek 20 perc után. Addig kell sütni a tepsis fánkokat, amíg a tetejük szépen meg nem pirul.
Ha a lekvár túlságosan "elsült" volna, akkor töltsétek újra bátran a mélyedéseket.
Fahéjas porcukorral és baracklekvárral tálaltam. Valami mennyei volt! Biztosan gyakori vendég lesz a hagyományos fánk mellett ez is az asztalon, mert ízletes, puha, mindemellett nem kell felesleges olajat használni és nem kell a serpenyõ mellett állva sütögetni.
FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!
Nyomtasd ki a bejegyzést!