Tepsis bab húsgombóccal
sponsored links
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg szárazbab, 1 hagyma, 2 babérlevél, 1 evõkanál házi ételízesítõ, 1 póréhagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 evõkanál liszt, 3 dl házi paradicsomszósz, só, bors, 5 dkg fetasajt, petrezselyemzöld.
a gombóchoz: 40 dkg darált sertéshús, 1 apróra vágott hagyma, 1 cikk áttört fokhagyma, 1 tojás, 2 evõkanál zsemlemorzsa, só, bors, fûszerpaprika, 2 evõkanál apróra vágott petrezselyemzöld, olaj.
Elkészítése:
1. Az elõzõleg beáztatott babot fõni tesszük, hozzáadjuk az ételízesítõt, a megpucolt hagymát meg a babérlevelet. Lefedve, kb. 50 percig fõzzük.
2. A darált húst összekeverjük a többi hozzávalókkal, ízlés szerint fûszerezzük, majd olajos kézzel diónyi méretû gombócokat formázunk belõle.
3. Kevés felhevített olajon a gombócokat körbepirítjuk, majd szûrõkanállal egy tányérra szedjük.
4. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a karikára vágott póréhagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, majd rászórjuk a lisztet és összekavarjuk.
5. Felöntjük a paradicsomszósszal, felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, majd belekavarjuk a megfõtt babot.
6. A babos keveréket egy hõálló tálba tesszük, belenyomjuk a gombócokat, rámorzsoljuk a fetasajtot és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Forró sütõben, 30 percig sütjük.