Tepsiben sült édesburgonya
sponsored links
Hozzávalók:
-fejenként 1 db édesburgonya
-olívaolaj
-só
-frissen darált bors
-fokhagyma granulátum (most, de dobhatunk mellé fokhagyma cikkeket is)
-fejenként 1 db édesburgonya
-olívaolaj
-só
-frissen darált bors
-fokhagyma granulátum (most, de dobhatunk mellé fokhagyma cikkeket is)
Az édesburgonyát megpucolni nem szoktam
(sokszor a rendeset sem), csak nagyon
alaposan megsúrolom folyó víz alatt,
szeletelem, sózom, borsozom, meghintem
egy kevés fokhagymaporral, olajat öntök rá
és átforgatom, hogy mindenhol fedje a
finom fûszeres olaj.
Elõmelegített sütõ, 180 fok, légkeverés,
(sokszor a rendeset sem), csak nagyon
alaposan megsúrolom folyó víz alatt,
szeletelem, sózom, borsozom, meghintem
egy kevés fokhagymaporral, olajat öntök rá
és átforgatom, hogy mindenhol fedje a
finom fûszeres olaj.
Elõmelegített sütõ, 180 fok, légkeverés,
kb. 30 perc sütés...egyszer átkeverem közben.
hanem finom,
TEPSIBEN SÜLT, ROZMARINGOS CSÖLÖK
mellé!. ;)
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
"Az édesburgonya, vagy batáta a szulákfélék családjába
és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény,
melyet fõként gyökérgumójáért termesztenek,
de fiatal levelei is fogyaszthatóak.
Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának,
csak a gumói alakja hasonlít rá.
Az édesburgonya a fejlõdõ országokban igen gyakori táplálék,
magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma,
gazdag olyan ásványi anyagokban mint a kálium,
a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma
és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.
A gyökérgumó húsának színe fajtától függõen lehet fehér,
narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is.
Készítenek belõle lisztet, keményítõt és szeszes italt is.
Felhasználható köretnek, süthetõ, fõzhetõ, grillezhetõ,
de akár édes süteményt is lehet készíteni belõle."
TEPSIBEN SÜLT, ROZMARINGOS CSÖLÖK
mellé!. ;)
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
"Az édesburgonya, vagy batáta a szulákfélék családjába
és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény,
melyet fõként gyökérgumójáért termesztenek,
de fiatal levelei is fogyaszthatóak.
Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának,
csak a gumói alakja hasonlít rá.
Az édesburgonya a fejlõdõ országokban igen gyakori táplálék,
magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma,
gazdag olyan ásványi anyagokban mint a kálium,
a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma
és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.
A gyökérgumó húsának színe fajtától függõen lehet fehér,
narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is.
Készítenek belõle lisztet, keményítõt és szeszes italt is.
Felhasználható köretnek, süthetõ, fõzhetõ, grillezhetõ,
de akár édes süteményt is lehet készíteni belõle."