Tepertõs pogácsa
sponsored links
Az idén még csak burgonyás pogácsát sütöttem, ez pontosan egy évvel ezelõtt készült. Tavaly disznóvágás után elég sok darált töpörtõ került a mélyhûtõbe, de pogácsát nem sokszor készítettem azóta sem belõle. Szeretjük, de valljuk be õszintén két, három darabbal el lehet telni belõle. A túrós, vajas vagy a burgonyás, sajtos nekem sokkal jobban ízlik, mert könnyedebb. De akkor most maradjunk a tepertõsnél, egy szuper réteges pogácsát készíthetünk az alábbi recept alapján.
Tepertõs pogácsa
Hozzávalók:
Hozzávalók:
60 dkg fehér liszt
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
30 g friss élesztõ
1,5 dl langyos tej
2 dl tejföl (20%-os)
1 tojás
3 evõkanál száraz fehérbor
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
30 g friss élesztõ
1,5 dl langyos tej
2 dl tejföl (20%-os)
1 tojás
3 evõkanál száraz fehérbor
40 dkg darált sertés tepertõ
frissen õrölt bors
frissen õrölt bors
tetejére:
1 tojássárgája
kevés tej
1 tojássárgája
kevés tej
Elkészítés:
A lisztben elvegyítjük a sót, a tejfölt, a tojást és a bort. A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztõt, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez és könnyû tésztát dagasztunk belõle. Kelesztõtálba helyezzük és egy óra alatt duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, kb. 5 mm vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a darált tepertõvel, borsozzuk, majd az alábbi módon hajtogatjuk. Elõször balról jobbra középre hajtjuk, majd jobbról balra középre behajtjuk. Megfordítjuk 90 fokkal, balról jobbra 1/3-áig, majd jobbról balra ráhajtjuk. Letakarva duplájára kelesztjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük, majd az utolsó hajtogatásnál 30 perc pihentetés után 1,5 cm vastagra nyújtjuk, éles késsel bevágjuk keresztbe és hosszába. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük, 20 percet pihentetjük. A tojássárgáját kikeverjük egy evõkanál tejjel, majd megkenjük mindegyik tetejét. Elõmelegített 200 fokos sütõbe helyezzük kb. 15 perc alatt készre sütjük.