Tepertõs pogácsa
sponsored links
A 14. Blogkóstoló mostani fordulójának házigazdája a "Konyhalál" blog gazdája, aki Almási és Kovács Janka közös blogját ( http://csaak.blogspot.ro) sorsolta nekem. Már egy ideje ott lapul a hûtõmben a ledarált tepertõ, és amikor megláttam a blogon tudtam, hogy azt fogom elkészíteni. Nagyon jól sikerült a pogácsa, annyit változtattam rajta, hogy több tepertõt használtam, így a hozzávalókat is kissé modosítottam. Köszönöm szépen a receptet!
http://csaak.blogspot.ro/2013/12/hajtogatott-tepertos-pogacsa.html
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztõ, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 12 dkg margarin, 1 tojássárgája, 1 evõkanál só, 30 dkg tepertõ, 1 teáskanál fekete bors, 1 kávéskanál cukor, 1 tojás a kenéshez
Elkészítése:
A fenti anyagokból a tepertõ kivételével tésztát dagasztunk, majd 30 percig pihentetjük. A tepertõt ledaráljuk. Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, megkenjük a tepertõ egyharmadával, megszórjuk darált borssal, a tésztát gondolatban 3 részre osztjuk és összehajtjuk: alulról, felülrõl, az így kapott tésztacsíkot is megkenjük a tepertõkrémmel, megszórjuk a borssal és most jobbról, balról hajtjuk össze, óvatosan kinyújtjuk, megkenjük a maradék tepertõvel, ezt is félbehajtjuk (alulról, felülrõl, jobbról, balról) és letakarva további 30 percet pihentetjük. Ekkor ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét egy éles késsel berácsozzuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat megkenjük a felvert tojással, és 180 fokos sütõben kb. 20 perc alatt megsütjük.