Tengeri sügér, újkrumpli, zöldbab
sponsored links
Azt hiszem új kedvencem lesz a tengeri sügér, a nyelvhal mellett. Nem szálkás (legalábbis amit én kaptam az nem volt az), húsa tömör, nem szétesõs fajta, 5 perc alatt könnyen elkészíthetõ serpenyõben. Íze kicsit markánsabban ?halízû?, de nem tolakodóan. Ennek megfelelõen nem is vittem túlzásba ennek se a fûszerezését, kevés fehérborson, són kívül nem kapott mást. A sütés végén hozzáadott vaj nagyon jót tett neki. Egy egyszerû, tavaszi, újkrumplis, zöldbabos körettel könnyen és gyorsan elkészíthetõ vacsorát dobhatunk össze belõle.
Hozzávalók (2 fõre):
Egy kb. 30-35 dkg-os tengeri sügér filé,
Fehér bors,
30 dkg újkrumpli,
10 dkg zöldbab,
Kis csokor petrezselyem levelei, felaprítva,
Kb. 50 g vaj,
Olívaolaj,
Tengeri só,
Tartármártás
Tejföl,
Majonéz,
Mustár,
Kapribogyó
A tartármártáshoz aprítsuk fel a kapribogyót, keverjük el a tejföllel, majonézzel, mustárral.
A krumplit alaposan tisztítsuk meg, tegyük fel hideg sós vízben fõni, fõzzük puhára (forrástól számítva kb. 20-25 perc). Ha megfõtt vágjuk nem túl nagy darabokra. A zöldbab végeit csípjük le, vágjuk félbe, szintén sós, de forrásban lévõ vízben blansírozzuk 4 percig, majd szedjük hideg vízbe.
Közepes méretû serpenyõben olvasszunk fel ujjnyi szelet vajat kevés olívaolajon, pirítsuk meg rajta a krumplit. Ha megpirult, adjuk hozzá a zöldbabot, forgassuk át párszor, hogy átmelegedjen. Keverjük össze a felaprított petrezselyemlevéllel, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
A halfilérõl papírtörlõn itassuk le a nedvességet (legyen teljesen száraz), vágjuk nagyobb darabokra, sózzuk, borsozzuk. Hevítsünk fel egy szélesebb serpenyõt, öntsünk bele 2-3 evõkanálnyi olívaolajat.
Kezdjük el közepes lángon sütni a halszeleteket, 2,5 perc után fordítsuk meg õket (kis olajat locsoljunk a felsõ oldalukra), süssük tovább 2,5 percig. Fél perccel a sütés vége elõtt adjunk ehhez is egy kisebb darab vajat, ha felolvadt kanalazzuk a halszeletekre. Ha bõrõs filéket sikerül szereznünk, akkor a bõrös oldalával lefelé kezdjük a sütést, és csak a vége elõtt kb. egy perccel, ha már aranybarnára pirult a bõre, és szinte a teljes vastagságban opálos, fehér a húsa, fordítsuk meg.