Tengeri sós - muscovado karamellás bonbon
sponsored links
A bonbon, amiért William Curley, Nagy-Britannia top csokoládémestere 2011-ben a brit Csokoládéakadémiától (Academy of Chocolate) megkapta a legjobb töltött csokoládénak járó díjat. És William Curley volt olyan jó fej, hogy közölte ennek a bonbonnak a receptjét a tavaly megjelent Couture Chocolate címû könyvében. Miután a könyvet a kezembe kaptam, nyilvánvaló volt, hogy ez lesz az elsõ recept, amit kipróbálok. A karamellkrém mély, karakteres, gazdag ízét a muscovado cukor adja meg, így azt semmiképp sem ér lecserélni sima barna cukorra! A muscovadón kívül Curley még úgynevezett castor/caster cukrot használ: ez nagyon finom szemcséjû cukor, kb. átmenet a kristálycukor és a porcukor között. A nevét onnan kapta, hogy a szemcséi átférnek a cukorszórón (angol "caster" vagy "castor"; bár amerikai angolban "superfine sugar" néven ismert). Ízében egyezik a kristálycukorral, csupán a finom szemcséknek köszönhetõen gyorsabban oldódik. Curley javaslata szerint kristálycukorral helyettesítettem.
Ó, és milyen lett a krém? Tudom, a Shotts-féle sós karamellánál írtam már, hogy az a tökéletes sós karamella-íz, de... valahogy a muscovado karakteres íze egy újabb dimenziót ad a tengeri só és karamella párosításához, illetve itt a karamella tisztán, fehér csoki hozzáadása nélkül jelenik meg. Nem ragozom, karamella-rajongóknak KÖTELEZÕ!
Hozzávalók kb. 30 darabhoz: ...