Tengeri halfilé sütve, párolt zöldségekkel, kapor mártással.

2017-09-18

sponsored links

Hozzávalók:
(2 személyre)

kb. 50 dkg fagyasztott tengeri halfilé
2 db nagy, v. 4 kisebb burgonya
2 db nagy, v. 4 kisebb karfiol-virág
2 db nagy, v. 4 kisebb sárgarépa
o,5 l. tej
4 púpozott ek. liszt
10 dkg vaj, v. olíva olaj (fele a halhoz, fele a mártáshoz)
1 cs. apróra vágott kapor
kellõ mennyiségû tengeri só
a halhoz ízlés szerint fûszerek (nálam: bors, fokhagyma õrlemény, csipetnyi chili-pehely)
pár csepp édesítõszer, de elhagyható

Elkészítése:

A halat elõzõ este áttettem a normál hûtõbe és papírtörlõt alá téve hagytam, hogy felolvadjon. Reggel száraz papírtörlõvel még áttöröltem, és befûszereztem. (Én tálalás elõtt szoktam picit megsózni, hogy ne engedjen felesleges nedvességet.)

A zöldségeket megtisztítottam, majd lobogó, sós vízbe dobva, félpuhára fõztem õket, leszûrtem és a fõzõvíz tetejére tett edényben letakarva, melegen tartottam õket. (Mire a hal és a mártás elkészült, a zöldség megpuhult a saját gõzében.)

Kapormártás:

A mártáshoz a vajat (olíva olajat) felforrósítottam, beledobtam a lisztet és éppen csak addig pirítottam, amíg a liszt "kifehéredett" (1-2 perc). Ekkor beledobtam az apróra vágott kaprot és felöntöttem a tejjel. Sóztam, (aki pikánsan szereti, tehet bele némi édesítõszert). Éppen csak addig fõztem, amíg besûrûsödött. Utána melegen tartottam, amíg a hal elkészült.

A befûszerezett halról a felesleges nedvességet még egyszer leitattam, majd a felforrósított vajban (olívaolajban) mindkét felét 2-3 percig sütöttem. (Nem voltak vastag szeletek, nem sok kellett, hogy megsüljenek. Tálaláskor csipetnyi tengeri sóval szórtam meg õket.)

Amikor mindezzel elkészültem, tálaltam...

(Legközelebb nem feledkezem meg róla és hagyok 1-2 szép kaporágat a díszítéshez.)


Folytats a blogon ... szolohegyimesekkonyhakmindennapok.blo...

sponsored links

Keres?s