Tenger gyümölcsei paella
sponsored links
¡Viva España!
Gondolatban sokat utazom. Vagy a már korábban látogatott tájakat, városokat járom újra végig vagy új helyszíneket keresek. Múlt héten arab hetünk volt, egymás után 3 alkalommal került tagine az asztalra (bárányból, csirkébõl majd marhahúsból). A színes fûszerek, aszalt és friss zöldségek mennyei illatokat produkáltak a konyhában. Nem volt nehéz elképzelni egy marokkói piacot megannyi fûszerrel, illatozó birkahússal, roskadozó gyümölcsös standdal.
A napokban máshova vágytam...
Irány Spanyolország!
Egy nagy adag tenger gyümölcsei paella rendel!
A paella a spanyolok nemzeti étele, mely egész pontosan Valencia nevû tartományból származik. Rizses hús magyarosan fogalmazva, ahol a hús tipikusan csirke vagy nyúl.
A tradicionális paella-n (paella valenciana) kívül még igen népszerû a tenger gyümölcsei (paella de marisco), illetve a vegyes (paella mixta) paella. A rizst sáfránnyal szinezik meg, ízesítik.
A paella magát az edényt is jelenti, amelyben az étel készül: nagyon széles, lapos, két füllel és általában fedõ nélkül. Gyakran még tányérra sem szedik az elkészült paella-t, hanem az edény fölé hajolva kenyérrel majszolják.
Az eredeti recept a rizst nem ,,engedi" kavargatni, én azonban félve, nehogy az edény aljára tapadjon szorgosan kevertem-kavartam bõ 20 percet is.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg paella rizs
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
10 dkg chorizo (vagy magyar kolbász)
1 piros húsú kaliforniai paprika
1 sárga húsú kaliforniai paprika
kurkuma vagy sáfrány ...