Teljeskiõrlésû fûszeres tönkölykenyér
sponsored links
Ritkán sütök ma már kenyeret, mert szerencsés helyzetben vagyok: a környéken mindenhol kapok nagyon jó minõségû pékárut, szinte dúskálhatunk a finom kenyerekben, nincs szükség arra, hogy nekiveselkedjek tésztát dagasztani. A kenyérsütés viszont örömöt okoz, bár én még abban az idõben kezdtem el sütni, amikor volt még igazán jó kenyér és 3 forint 60 fillérért adtak egy kilót. Ugye van még, aki emlékszik erre? :)
A könyvespolcomon meg volt az ország összes tíz szakácskönyve, de ezekben egy kenyérrecept sem volt, magam álltam neki. Fogalmam sem volt, hogyan kezdjek hozzá, de kelt tésztát akkor már tudtam készíteni, így hát néhány nekiveselkedés után elfogadható kenyeret is tudtam már sütni.
A kilencvenes években nagy hasznát is vettem ennek a "tudománynak", a kenyér minõsége rohamosan csökkent, én pedig hetente egyszer sütöttem egy kenyeret. Akkor már kezdtek elterjedni a különlegesebb lisztfajták is, tönkölylisztet és teljeskiõrlésû liszteket is vettem, sütöttem élesztõ nélkül, joghurttal is, és megpróbáltam gyerekkorom egyik ...