Teljes kiörlésû zsemle (kezdõknek)

2014-05-08

sponsored links


Tudom, hogy már szerepel a blogomon hasonló zsemlerecept, de nem árt, ha idõnként újta szemelõtt van, hogyan is készíthetünk otthon egészségeset, finomat. Ez a legegyszerûbb változat, természetesen a liszteket lehet tetszés szerint variálni, és használni más fajtákat is, pl lenmagliszt, szezámliszt, zabpehelyliszt stb. A folyadékot szintén lehet módosítani, a víz egy része helyett adhatunk hozzá egy kevés savót (a legjobb péksüteményekhez), írót, kefírt, joghurtot, esetleg tejet.
Köszönõ viszonyban sincs a bolti ehetetlen, káros cuccokkal teli kenyerekhez, és tényleg nem igényel nagy szaktudást az elkészítése. Kenyésütõgéppel még egyszerûbb, mert az elvégzi helyettünk a dagasztást.

Én mindig úgy szoktam, hogy egyszerre kétszeres, vagy még több adagot lesütök, zacskóban fagyasztóba teszem, onnan csak elõvesszük, amikor szükséges. Nagyon hamar kiolvad (sõt, mikróban kb fél perc), így mindig van itthon friss, egészséges zsemlénk.

Hozzávalók (6 nagyobb zsemléhez):

  • 25 dkg kenyérliszt
  • 25 dkg teljes kiörlésû búzaliszt
  • 3 dl langyos víz 
  • 3 evõkanál olívaolaj 
  • 1,5 teáskanál tengeri só 
  • 1 teáskanál nádcukor (vagy méz) 
  • 1 tasak szárított élesztõ (7 g) 
  • 2-3 evõkanál vegyes olajos mag: naprafogó, szezámmag, lenmag, tökmag

Elkészítése:


  • A kétféle lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd összekavarjuk az élesztõvel, a sóval, meg a cukorral.
  • Hozzáadjuk az olajat, és a langyos vizet.
  • Alaposan összegyúrjuk, majd néhány percig dagasztjuk (használhatunk gépi dagasztót is). A tészta felülete szép sima, rugalmas, hólyagos kell legyen.
  • Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyre tesszük keleszteni. Addig kelesztjük, amíg a tészta minimum a duplájára nõ (kb 1 óra).
  • A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, majd kb 15 dkg-os darabokra osztjuk. Egyenként megformázzuk gömbölyûre, zsemle alakúra. A zsemléket sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük, és további 15-20 percig kelni hagyjuk, ezalatt a duplájára nõnek.  Közben a sütõt elõmelegítjük 200 fokra (légkeverésen 180 fok).
  • Langyos vízzel, ecset segítségével mindenik zsemlét lekenjük.
  • Megszórjuk tetszés szerint olajos magvakkal.
  • Sütõbe helyezzük, és kb 25 percig (légkeverésen kb 20 perc) sütjük, amíg a teteje enyhén pirulni kezd.


Folytats a blogon ... gergelyne.blogspot.com/2014/05/teljes...

sponsored links

Keres?s