Teljes kiõrlésû zsemle
sponsored links
Késõ este begyúrjuk, egész éjjel pihentetjük, korán reggel pedig frissen sütjük a reggelinek valót a családnak. A liszt nagyobb része teljes kiõrlésû, így reggelire bátran fogyaszthatjuk szénhidrátként. Én most mini zsemléket készítettem,szendvicsnek nem annyira ideális,mert sok mindent nem lehet beletenni, de otthoni fogyasztásra tökéletes. De persze nagyobb méretben is készíthetõ.
Hozzávalók:
8-10 kisebb zsemléhez
100 gr sima liszt
110 gr teljes kiõrlésû tönköly búzaliszt
1 tojás
25 gr olvasztott vaj
1/2 tk. só
1 tk. cukor
20 gr friss élesztõ
150 ml tej
Elkészítés:
1. Az élesztõt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
2. Egy tálba szitáljuk a liszteket, a sót, hozzáadjuk az olvasztott vajat, az egész tojást és a felfuttatott élesztõt. Ne adjuk hozzá elõször az összes tejet, csak az élesztõs részt. Kézzel vagy géppel dolgozzuk össze, szükség esetén még adjunk hozzá a tejbõl. Lágy, de nem ragacsos masszát kell kapnunk. Alaposan dagasszuk ki, kegyük kelesztõtálba, picit lisztezzük be a buci tetejét és pihentessük egész éjszaka.
3. Reggel melegítsük elõ a sütõt 200 fokra, béleljünk ki egy gáztepsit sütõpapírral és osszuk 8-10 egyenlõ részre a tésztát. Egyenként gömbölyítsük buci alakúra, az alján összecsípve a tésztát. Tegyük a bucikat a tepsire, picit szórjuk meg liszttel a tetejüket és 10-15 percig pihentessük, csak amíg elõmelegszik a sütõ.
4. Süssük készre 15-20 perc alatt a zsemléket, tegyük õket rácsra hûlni.
A felvágott zsemlés képen látszik, hogy az állaga tömörebb,mint a bolti zsemléké, de a buborékok is látszanak benne, mégis könnyû, levegõs a szerkezete. Reggel már nem gyúrtam át a tésztát, csak részekre osztottam és már gömbölyítettem is fel õket.