Teljes kiõrlésû gyökérkenyér
sponsored links
Már régen sütöttem kenyeret. Most egy olyat szerettem volna kipróbálni, ami kicsit egészségesebb és diétás is. Nem kísérleteztem, hanem egy bevált receptet készítettem el Nikk oldaláról. Ez egy egyszerû gyökérkenyér, ami részben teljes kiõrlésû lisztbõl sült, de a fûszereket most elhagytam. Nagyon tetszett a végeredmény, biztosan máskor is asztalra kerül majd.
Hozzávalók:
*28,5 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt
*13,5 dkg búzaliszt
*2 csapott tk só
*2 dkg friss élesztõ
*4 dl langyos víz
*1 ek olaj
*2 dkg habtejszín
Este minden hozzávalót egy kelesztõ tálba mérünk, majd egy fakanállal összedolgozzuk. Nem kell dagasztani. A massza elég lágy, de ez így jó.
Lefedve egy éjszakát a konyhapulton hagyjuk pihenni.
Másnap lisztezett felületen ellapogatjuk, majd feltekerjük, mint a bejglit.
Letakarva 1 órát kelesztjük. Félidõben a sütõt elõmelegítjük 230 fokra a sütõ jénai fedelével együtt. (Én egy nagyobb fedeles jénait használok, aminek a fedele kerül alulra, az öblösebb része pedig felülre, így nem ragad bele és lesz helye kelni a kenyérnek.)
A tésztát sütõpapírra emeljük, óvatosan beletesszük a meleg jénaiba, rárakjuk a nagyobb részt.
230 fokon 25 percet sütjük, majd a tetejét levéve, a hõmérsékletet 200-ra csökkentve további 25 percet sütjük.
Rácson hagyjuk teljesen kihûlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.