Tejszínes spagetti carbonara
sponsored links
A spagetti carbonarát eddig szerintem meg sem kóstoltam. Valahogy olyan semmilyennek gondoltam és mindig inkább mást választottam helyette. Most viszont valamiért mégis kipróbáltam és kiderült, hogy jó nagyot tévedtem a ?semmilyensége? terén. A fokhagyma és a parmezán olyan ízkombót ad, hogy alig bírtam abbahagyni az evését.
A spagetti carbonara eredete homályba vész, több változat is él, talán senki nem tudja, melyik az igazi.
Az egyik verzió szerint az étel a szénégetõktõl származik, akik munka után a parázsló faszénen dobták össze.
Egy másik szerint a hozzáadott feketeborstól kapott füstös színt, amirõl pedig a ?szenes? nevet késõbb.
De az is lehet, hogy a II. világháborúban amikor a szövetséges csapatok 1944-ben felszabadították Rómát, a jórészt tojásport és bacont ellátmányba kapó katonák ezt a helyiek tésztájával ették, így született meg a carbonara.
És persze ezzel együtt sokféle recept kering róla, az biztos, hogy az általam készített tejszínes változat nem az eredeti, mert ha figyelembe vesszük a történetérõl szóló legendákat, akkor valószínûleg masszív, nem romlandó hozzávalókból készítették régen, így ebbe a tejszín nem férne bele. Viszont Martha Stwart, Nigella Lawson és Gordon Ramsey is tejszínes receptet (is) használ, így szerintem nekünk is jó lesz ez
Hozzávalók:
40 dkg spagetti tészta
20 dkg füstölt szalonna/sonka
3 ek olívaolaj
2 dkg vaj
3 gerezd fokhagyma
4 db tojás
só
bors
8 dkg reszelt parmezán sajt
plusz a tálaláshoz: még több parmezán
Elkészítés:
A spagettit forró, sós vízben all dente, azaz harapható állagúra fõzzük, leszûrjük.
Az olívaolajat egy nagy serpenyõben, közepes lángon felmelegítjük.
A szalonnát felcsíkozzuk.
A fokhagymát szétnyomjuk.
Az olívaolajon enyhén ropogósra sütjük a szalonnát, a végén hozzáadjuk a fokhagymát is.
A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot és sózzuk, borsozzuk.
A spagettit hozzákeverjük a szalonnához, és átmelegítjük.
A lángról levéve hozzákeverjük a vajat, végül a tojásos keveréket, és jól átkeverjük.
Tudod, hogy igazából nincs sok munka vele, de nem mentél le a boltba?
Lementél, de az egyik hozzávalót mégis elfelejtetted?
Mindent megvettél, meg is csináltad, be is csomagoltad másnapra, de a munkahelyen konstatáltad, hogy ezt bizony otthon felejtetted?
Egyszerûen csak ma baromira nincs kedved a konyhában tevékenykedni?
Akkor rendeld meg házhoz szállítva a Theo Papa oldaláról, ide kattintva!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl!