Tejszínes karamellkrém vaniliás borban fött birskompóttal
sponsored links
Lapult még 3 birs a kamrában, az üvegek tetején. Gyorsan észbekaptam, hogy ideje lenne valamit kezdeni velük, mert nyakunkon a tavasz és a végén még rám romlanak. A hámozásnál és darabolásnál kiderült, hogy sokkal könnyebb megbírkózni a kemény birsekkel, ha már egy kicsit szottyadtabbak. Mindíg ez a legnehezebb ? legalábbis számomra ? megküzdeni a birssel. De most ezzel is hamar végeztem és gyorsan összedobtam a deszertet. Reméltem, hogy összhangban lesz a karamell és birs de, hogy ennyire harmonizáljanak az ízek nem is gondoltam. Járjatok utána!
100 g cukor
300 ml tej
1 t.k. zselatinpor
250 g tejszín
3 birs
1 vaniliarúd
2 e.k. sürü körtelé
1 fahéjrúd
100 ml fehérbor
1-2 e.k. cukor
A birseket meghámoztam, magházukat kivágtam és feldaraboltam. Lábasba tettem a bor, a körtelé, a cukor, a fahéj és vanilia (kikapart magjai és a rúd) társaságában és jó 30 percig föztem. Lehet kicsit tovább is fözni, ha valaki nagyon puhán szereti. Teljesen kihütöttem.
A cukrot egy lábasban karamellizáltam. Kimértem a tejet és kimért mennyiségböl elvettem 3 evökanálnyit, amiben elkevrtem a zselatinport. A maradék tejet óvatosan a karamellre öntöttem, addig föztem, míg a cukor teljesen fel nem olvadt benne. Lehúztam a tüzröl és langyosra hütöttem. Hozzákevertem a zselatint és kb. 2 percig föztem. Teljesen kihütöttem, hütöbe tettem kb. 30 percre és közben habverövel többször átkevertem. A tejszínt kemény habbá vertem és óvatosan összeforgattam a karamellel. Poharakba kanalaztam és tetejére került a közben kihült birskompót. Nem volt ideje a hütöben még kicsit pihenni, mert percek alatt elfogyott.