Tejszínes karalábéleves rántott sajtos karalábéval.
sponsored links
Karalábélevest valamiért ritkán fõzök, pedig jó tejfölösen, kézzel szaggatott galuskával igencsak szeretjük. Mivel bevásárláskor olyan szép, zsenge karalábékat pillantottam meg a zöldségesnél, gondoltam veszek is belelõ, és lesz majd finom leves. A leves valóban elkészült, csak éppen nem a megszokott módon, sõt a galuskát is felváltotta a sajtos rántott karalábé. A leves már magában is nagyon finom, így gondolhatnánk, hogy minek mellé még a rántott változat is, de állítom hogy kár lenne elhagyni, mert nagyon jól illenek egymáshoz.
Hozzávalók a leveshez:
1 db zsenge karalábé
1 db vöröshagyma
1 csokor kapor
só
õrölt fehér bors
1 tk ételízesítõ
1 ek liszt
2 dl Meggle fõzõkrém
6 dl víz
3 dkg vaj
1 ek Vénusz étolaj
A karalábét pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kaprot alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apróra.
A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott karalábét, szórjuk meg az apróra vágott kaporral és az ételízesítõvel, majd pároljuk még pár percig.
Ezután szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig fõzzük, míg a karalábé megpuhul.
A fõzõkrémet keverjük simára egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a levesbe. Ezután forraljuk fel, majd fõzzük egy-két percig, mielõtt levennénk a tûzrõl.
Az elkészült levest, tálalásig tartsuk melegen.
Rántott sajtos karalábé hozzávalói:
8 vékony szelet zsenge karalábé
8 db szeletelt sajt
2 db tojás
só
liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz
2-3 dl olaj a sütéshez
A karalábé és a sajt szeleteket egy kiszúróval szúrjuk ki, hogy egyforma méretûek legyenek, majd a karalábét sózzuk be, hagyjuk legalább egy fél órát állni, majd papírtörlõvel töröljük szárazra.
Ezután tegyünk minden karalábéra egy sajtszeletet, majd forgassuk bele lisztbe-felvert enyhén sózott tojásba-zsemlemorzsába.
Az olajat hevítsük fel, helyezzük bele a bepanírozott sajtos karalábét, és szép lassan, néha átfordítva, süssük szép pirosra, majd szedjük ki papírtörlõre, hogy a felesleges olajat felszívja.
Tipp:
A karalábé sütés után roppanós marad. Amennyiben azt szeretnénk, hogy jó puha legyen, akkor elõször enyhén sós vízben fõzzük félpuhára, hûtsük ki teljesen, majd úgy panírozzuk be, és rántsuk ki a sajttal együtt.
Tálalás elõtt szedjük tányérba a levest, majd a rántott sajtos karalábéval kínáljuk. Ízlés szerint a levest tálalhatjuk csak úgy magában, vagy egy szelet friss kenyérrel, de a rántott karalábé is remekül illik hozzá.