Tejszínes joghurtkrém meggyzselével
sponsored links
Az a jó az elfelejtett és közzé nem tett bejegyzésekben, hogy amikor épp nem jön az ihlet, csalhatok vele. Valamikor 2 hete csináltam vacsi utánra desszertet, nulla koncepcióval. A végén egészen jó kis pohárkrém lett belõle. Gyorsan le is írtam másnap a receptet, aztán bedarált a napirend, este meg úgy ott felejtettem, mint eb a? egyszer az egyik hiperben a pénztárnál a teljes, teli, már kifizetett tartalmú bevásárlószatyrot. Azután csak álltam bambán és zavartan, amikor be akartam pakolni az autóba a cuccokat, de a gyereken kívül más nem volt a bevásárlókocsiban.
Nem vagyok jó a zselatin használatában, általában rossz a viszonyunk, de ezt most pont eltaláltam. Ismételni nem biztos, hogy tudnám.
Hozzávalók (3 ? 4 kis pohárhoz):
a krémhez:
4 púpozott ek. natúr joghurt lecsöpögtetve
1 dl hideg tejszín
1 vanília rúd kikapart magjai
nyírfacukor vagy méz ízlés szerint (én 3 ek. mézet használtam)
fél citrom leve (kicsi citrom volt)
csipet só
a meggyzseléhez:
1 nagy marék kimagozott meggy
a kikapart vanília rúd
5 citromfûlevél
fél dl bodzaszörp (elhagyható)
1 dl víz
3 ? 4 ek. nyírfacukor (méz is jó)
2 csapott tk. porzselatin
a tetejére:
pirított mandulaszeletek
A natúr joghurtot gézbe tettem és egy kisebb lábas felé kötve (fakanál nyelére) hagytam lecsöpögni. Néhány óra alatt sûrûbb lesz, de a legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk csepegni.
Kikapartam a vaníliarúd magjait. A szeletelt mandulát száraz serpenyõben világos aranybarnára pirítottam.
A meggyet megmostam, kimagoztam, majd egy lábasba tettem a citromfûvel, a vanília rúddal, a bodzaszörppel, a vízzel és a nyírfacukorral. Felforraltam, majd takarékon hagytam rotyogni, amíg kicsit besûrûsödött. Nagyjából 5 perc után sziruposodni kezdett. Ha kell, adhatunk még hozzá cukrot vagy mézet. Hagytam, hogy langyosra hûljön, majd botmixerrel simára turmixoltam. Ekkor hozzákevertem a porzselatint, majd folyamatos kevergetés mellett újra felforraltam. Elzártam a lábas alatt a tüzet, hagytam kissé kihûlni a meggyes zselét, majd kis poharak aljába adagoltam. Félretettem.
Közben elkészítettem a tejszínes joghurtkrémet. A lecsepegtetett joghurtot egy keverõtálba tettem, belekapartam a vaníliamagokat, hozzáöntöttem a mézet és a citromlevet, és egy kézi habverõvel simára kevertem. A hideg tejszínt elektromos kézi habverõvel kemény habbá vertem, majd 2 részletben óvatosan, lassú, nagy mozdulatokkal a joghurthoz kevertem. Eddigre a meggyes zselé is kihûlt annyira, hogy rákanalaztam a krémet. A tetejét megszórtam a pirított mandulával.
Variálhatunk is, ha a meggyzselét a tejszínes joghurthoz keverjük, vagy csak egy sima, sûrû meggyszószt készítünk, amit belekeverhetünk a habba, de rétegezhetjük is, vagy a hab tetejére csurgathatjuk. Ebben az esetben kimarad a zselatin para, de a végeredmény így is tuti.
A facebook-on itt találhattok meg.
Cideres póréhagymás tejszínes csirke
Gyömbéres tejszínes csirke, rozmaringgal, pirított krumplival (gyors és 1xû)
Tejszínes fûszeres paradicsomleves
Epres joghurtkrém
Nem vagyok jó a zselatin használatában, általában rossz a viszonyunk, de ezt most pont eltaláltam. Ismételni nem biztos, hogy tudnám.
Hozzávalók (3 ? 4 kis pohárhoz):
a krémhez:
4 púpozott ek. natúr joghurt lecsöpögtetve
1 dl hideg tejszín
1 vanília rúd kikapart magjai
nyírfacukor vagy méz ízlés szerint (én 3 ek. mézet használtam)
fél citrom leve (kicsi citrom volt)
csipet só
a meggyzseléhez:
1 nagy marék kimagozott meggy
a kikapart vanília rúd
5 citromfûlevél
fél dl bodzaszörp (elhagyható)
1 dl víz
3 ? 4 ek. nyírfacukor (méz is jó)
2 csapott tk. porzselatin
a tetejére:
pirított mandulaszeletek
A natúr joghurtot gézbe tettem és egy kisebb lábas felé kötve (fakanál nyelére) hagytam lecsöpögni. Néhány óra alatt sûrûbb lesz, de a legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk csepegni.
Kikapartam a vaníliarúd magjait. A szeletelt mandulát száraz serpenyõben világos aranybarnára pirítottam.
A meggyet megmostam, kimagoztam, majd egy lábasba tettem a citromfûvel, a vanília rúddal, a bodzaszörppel, a vízzel és a nyírfacukorral. Felforraltam, majd takarékon hagytam rotyogni, amíg kicsit besûrûsödött. Nagyjából 5 perc után sziruposodni kezdett. Ha kell, adhatunk még hozzá cukrot vagy mézet. Hagytam, hogy langyosra hûljön, majd botmixerrel simára turmixoltam. Ekkor hozzákevertem a porzselatint, majd folyamatos kevergetés mellett újra felforraltam. Elzártam a lábas alatt a tüzet, hagytam kissé kihûlni a meggyes zselét, majd kis poharak aljába adagoltam. Félretettem.
Közben elkészítettem a tejszínes joghurtkrémet. A lecsepegtetett joghurtot egy keverõtálba tettem, belekapartam a vaníliamagokat, hozzáöntöttem a mézet és a citromlevet, és egy kézi habverõvel simára kevertem. A hideg tejszínt elektromos kézi habverõvel kemény habbá vertem, majd 2 részletben óvatosan, lassú, nagy mozdulatokkal a joghurthoz kevertem. Eddigre a meggyes zselé is kihûlt annyira, hogy rákanalaztam a krémet. A tetejét megszórtam a pirított mandulával.
Variálhatunk is, ha a meggyzselét a tejszínes joghurthoz keverjük, vagy csak egy sima, sûrû meggyszószt készítünk, amit belekeverhetünk a habba, de rétegezhetjük is, vagy a hab tetejére csurgathatjuk. Ebben az esetben kimarad a zselatin para, de a végeredmény így is tuti.
A facebook-on itt találhattok meg.
Innen is szemezgethettek
Cideres póréhagymás tejszínes csirke
Gyömbéres tejszínes csirke, rozmaringgal, pirított krumplival (gyors és 1xû)
Tejszínes fûszeres paradicsomleves
Epres joghurtkrém