Tejszínes gombás sertésragu

2017-10-01

sponsored links

A természet varázslatosan önelemzõ és tudatos. Leggazdagabb kifejezõ módján keresztül a világ beszél hozzánk, és minket, tudományos racionalistákat, ez meglehetõsen zavarba hoz. Mindazonáltal nekünk kell hozzá igazítanunk modelljeinket és elméleteinket, ahogy azonnali tapasztalatokban nyilvánítja ki önmagát, nem pedig ahogy mi képzeljük el valami nagy és steril absztrakció formájában. A tündérek és a manók azért vannak itt, hogy emlékeztessenek rá: az én megértése kapcsán az ontológia gyerekszobájában még a járókát sem hagytuk el.
(Terence McKenna)



Még tart a gombaszezon, szerencsére. Tegnap gyönyörû óriáspöffetegek is voltak a piacon. :) A természet bámulatba ejtõ és csodálatos...

Hozzávalók 4 fõre:
60 dkg karaj vagy szûzpecsenye
0,5 kg rizike vagy más erdei gomba (galambica, mehet bele bimbós pöffeteg is, fekete tölcsérgomba is, õzláb is, stb...)
20 dkg vargánya
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 evõkanál hidegen sajtolt repceolaj
só, frissen õrölt bors
2 teáskanál gombapor
citromos kakukkfû
1 szem szegfûszeg
1 picike darab fahéj
1,5 dl tejszín
1 csapott evõkanál liszt

A gombát szeleteltem és kevés vaj és olaj keverékén sóval, borssal pirulásig sütöttem, majd félretettem egy tálba. A karajt csíkokra vágtam, sóztam és borsoztam és szintén pirulásig sütöttem, s félretettem. A maradék vajat és olajat a serpenyõbe tettem, és kis lángon kevés sóval üvegesre dinszteltem az apróra kockázott vörös- és fokhagymát. Hozzá tettem a húscsíkokat, a gombát, felöntöttem körülbelül 3 dl vízzel, ízesítettem a fûszerekkel és hagytam fedõ alatt fõni körülbelül 20-25 percig. Végül tejszínnel behabartam. 
Ha nagyon elfõné a levét, vizet lehet hozzáadni a kellõ szaftmennyiség végett. Csirke vagy pulykahússal is készíthetõ.

Körete lehet spagetti, szélesmetélt, penne - vagyis bármilyen tészta, nokedli, csupasz nudli akár hosszúkás, akár kis golyóbis formájában, de puliszkával is tökéletes, vagy rizzsel, bulgurral vagy kuszkusszal is, párolt árpagyönggyel vagy hajdinával is ajánlható. A zsömlegombóc sem állna távol e ragutól, de knédlivel is el tudom képzelni.


Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2017/10...

sponsored links

Keres?s