Tejszínes fûszeres paradicsomleves
sponsored links
Megpróbáltam reprodukálni a paradicsomlevest, amit Maki fõzött nekünk a késelés óra végén. Ahhoz bamba voltam, hogy megkérdezzem tõle, pontosan hogyan készítette, na meg ugye az ujjaimra figyeltem. Utána meg el voltam foglalva azzal, hogy vedeljem a levest, mert eléggé jó volt. Szóval, rögtönzés volt, és megérzésbõl fõztem. Ez a paradicsomleves úgy jó, ahogy van. Tejszín, oregánó, bazsalikom. Isteni!
Elõkészítés: 5 perc
Fõzési idõ: 10 ? 15 perc
Hozzávalók (4 fõre):
10 közepes szem paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 ek. oregánó (frissel vagy szárított)
1 ek. bazsalikom (frissel vagy szárított)
só, frissen tekert bors
5 dl zöldségalaplé (vagy víz)
1 ? 1,5 dl tejszín (nem fõzõ!)
1 ? 2 ek. cukor (nyírfát használtam)
3 ek. olívaolaj
friss rozskenyér
A paradicsomokat meghámoztam, most késsel, gyakorolni akartam a tanultakat. Egyébként a leforrázás is tökéletes, amikor lobogó, forró vízbe tesszük a paradicsomot egy pillanatra, majd hideg vízbe tesszük, és hámozzuk. A meghámozott paradicsomokat félbevágtam, kivágtam a szemüket, majd felkockáztam õket. A fokhagymákat megpucoltam, megroppantottam, a paradicsommal együtt félretettem.
Egy közepes, de magasabb falú lábast felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, a lángot pedig közepesre mérsékeltem alatta. Beleszórtam az oregánót, amit elõtte a tenyereim között kissé megmorzsolgattam. Kb. 1 percig kevergetve kicsit átpirítottam. Vigyázni kell, nagyon könnyen megéghet. Ekkor rádobtam a fokhagymákat, és 1 percig, kevergetve kicsit pároltam, csak amíg elindult az illata. Ezután a lábasba öntöttem a felkockázott paradicsomot, sóztam, borsoztam, majd fõzni kezdtem. Amikor már bõ levet eresztett, megszórtam cukorral és felöntöttem a lével. Felforraltam, azután takarékra vettem a lángot és pár percig hagytam csendesen gyöngyözni.
Botmixerrel krémesre turmixoltam. Megkóstoltam és kevés sóval, borssal, még egy kicsi cukorral kiegyenlítettem az ízeket. Vékony sugárban belecsurgattam a tejszínt, majd megszórtam a bazsalikommal. Alaposan elkevertem.
Friss kenyérrel ettük.
A facebook-on itt találtok meg.
Gyömbéres tejszínes csirke, rozmaringgal, pirított krumplival (gyors és 1xû)
Analfabéta paradicsomleves
Sült padlizsános, fûszeres kuszkusz
Fûszeres fokhagymakrémleves
Elõkészítés: 5 perc
Fõzési idõ: 10 ? 15 perc
Hozzávalók (4 fõre):
10 közepes szem paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 ek. oregánó (frissel vagy szárított)
1 ek. bazsalikom (frissel vagy szárított)
só, frissen tekert bors
5 dl zöldségalaplé (vagy víz)
1 ? 1,5 dl tejszín (nem fõzõ!)
1 ? 2 ek. cukor (nyírfát használtam)
3 ek. olívaolaj
friss rozskenyér
A paradicsomokat meghámoztam, most késsel, gyakorolni akartam a tanultakat. Egyébként a leforrázás is tökéletes, amikor lobogó, forró vízbe tesszük a paradicsomot egy pillanatra, majd hideg vízbe tesszük, és hámozzuk. A meghámozott paradicsomokat félbevágtam, kivágtam a szemüket, majd felkockáztam õket. A fokhagymákat megpucoltam, megroppantottam, a paradicsommal együtt félretettem.
Egy közepes, de magasabb falú lábast felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, a lángot pedig közepesre mérsékeltem alatta. Beleszórtam az oregánót, amit elõtte a tenyereim között kissé megmorzsolgattam. Kb. 1 percig kevergetve kicsit átpirítottam. Vigyázni kell, nagyon könnyen megéghet. Ekkor rádobtam a fokhagymákat, és 1 percig, kevergetve kicsit pároltam, csak amíg elindult az illata. Ezután a lábasba öntöttem a felkockázott paradicsomot, sóztam, borsoztam, majd fõzni kezdtem. Amikor már bõ levet eresztett, megszórtam cukorral és felöntöttem a lével. Felforraltam, azután takarékra vettem a lángot és pár percig hagytam csendesen gyöngyözni.
Botmixerrel krémesre turmixoltam. Megkóstoltam és kevés sóval, borssal, még egy kicsi cukorral kiegyenlítettem az ízeket. Vékony sugárban belecsurgattam a tejszínt, majd megszórtam a bazsalikommal. Alaposan elkevertem.
Friss kenyérrel ettük.
A facebook-on itt találtok meg.
Innen is szemezgethettek
Gyömbéres tejszínes csirke, rozmaringgal, pirított krumplival (gyors és 1xû)
Analfabéta paradicsomleves
Sült padlizsános, fûszeres kuszkusz
Fûszeres fokhagymakrémleves