Tejszínes feketeribizli torta
sponsored links
Hozzávalók egy 19 cm átmérõjû tortához:
A tésztájához:
2 tojás
2 kanál cukor
2 kanál olaj
2 kanál darált dió
1 kanál liszt
A krémjéhez:
30 dkg feketeribizli
15 dkg cukor
2 kanál ribizlilikõr (vagy víz)
10 dkg fehér csokoládé
4 dl tejszín
2 dl joghurt
15 g zselatin
0,5 dl víz
A glazúrhoz:
10 dkg cukor
10 dkg glükóz (vagy méz)
0,5 dl víz
0,6 dl sûrített tej
11 g zselatin
10 dkg csokoládé
A piskótához kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a cukorral, belevegyítjük a tojások sárgáját is, lassúbb fordulatra véve a mixert belecsorgatjuk az olajat, majd kézilapáttal óvatosan beleforgatjuk a diót és a lisztet. Sütõpapírral bélelt tortaformában 180 C fokra elõmelegített sütõben tûpróbáig sütjük (kb. 20 perc).
A krémhez a ribizlit 10 percig fõzzük a cukorral, a likõrrel, majd botmixerrel összetörjük. Beletördeljük a csokoládét és addig keverjük, amíg az elolvad a ribizlipépben.
A zselatint a vízbe áztatjuk pár percre, majd a forró csokoládés lekvárba keverjük.
A tejszínt keményre verjük, hozzáadjuk a joghurtot és óvatosan belevegyítjük a zselatinos-csokoládés gyümölcspépet is.
A piskótalap köré tortakarikát pattintunk, belesimítjuk a krémet és alaposan lehûtjük. Ha van lehetõség rá, jó ha a torta pár órát a fagyasztóban dermed.
A glazúrhoz felforraljuk a cukrot a vízzel, a glükózzal, ráöntjük a feltördelt csokoládéra és összekeverjük. Hozzáadjuk a sûrített tejeben áztatott zselatinport is, botmixerrel alaposan kidolgozzuk, majd átszûrjük. Ha a glazúr lehûlt és kezd sûrûsödni (33C fok) ráöntjük a jéghideg tortára, amirõl eltávolítottuk a tortakarikát.
Csokoládéval vagy tetszés szerint gyümölcsszemekkel díszithetjük. Amint észrevettem, a tükörglazúr oldja a cukorból készült tortadíszeket.