TEJSZÍNES FOKHAGYMAKRÉMLEVES ÉS SERTÉSOLDALAS SÜTÕBEN PARASZTKRUMPLIVAL

2017-03-30

sponsored links


Alíz és Botond Nõnapi menüje



Székelyudvarhelyrõl adta adásba a Székely Konyha lelkes csapata március elején a nõnapi komplett ebéd ajánlatukat. Jánossy Alíz mûsorvezetõ és Dávid Botond, fõzni szeretõ mesterszakács és fotómûvész, remekeltek egy komplett ebédet finom borok kóstolgatása közben. Rozmaringos nyúlhúst sütöttek, amíg sült a hús a sütõben, addig, kellemes beszélgetések közepette, elkészült hozzá a krumpliköret és a fokhagymakrémleves. Élvezet volt õket nézni, ihletet adtak, én is ihletet kaptam  belevágni ebbe a finom, ünnepi ebéd elkészítésbe.

Sült sertésoldalas- kezdem azzal, hogy nyulat nem tudtam hirtelen beszerezni, de volt itthon kb 1.5 kg sertésoldalas. Nem daraboltam fel, egyben sütöttem ki, hogy jó zaftos maradjon, elfelezve, hogy a tepsibe férjen. A húst megsóztam, megborsoztam és egy lábasban forró zsírban megkapattam. Áthelyeztem tepsibe, aláöntöttem kb 2 deci bort és rozmaring helyett kakukkfû ágakat és szárított leveleit helyeztem rá (kertbõl, saját). Aki nyulat készít, rozmaringgal fûszerezze, mint Botond. Fóliával lefedve a tepsit 30 percig elõpároltam 200C fokon. Közben füstölt szalonnát kisebb szeletekre vágtam és megpucoltam egy fej fokhagymát. A húsra helyeztem a szalonnát és már a fólia nélkül újabb 30 percre a sütõbe toltam. Újabb félórát sütöttem a közben megfordított húst, tetejére újabb szelet szalonnadarabok kerültek, most már mellé társítottam a fokhagymát is. Botond egész cikk fokhagymát tett a nyuszi mellé, héjastól.



A körethez meghámoztam egy kiló krumplit és felkockázva sós vízben megfõztem.

Menet közben készítettem el a nagyon egyszerû és finom 10 perces tejszínes fokhagymakrémlevest. Kenyérszeletekrõl levágtam a héját, felkockáztam és olíva olajon serpenyõben megpirítottam, picit sóztam. Kihalásztam egy tálba, félretettem.


Vajon (Boti olíva olajon) lisztes rántást készítettem, felöntöttem kb 1 dl vízzel, beletettem egy fej megpucolt fokhagymát, amikor felforrt, a tejszínt (kb 2-3-4 dl, személyek számától függõen), ízlés szerint sóztam, borsoztam. Készen is van.



A körethez egy nagy és egy közepes fej hagymát apró kockára vágtam, megpirítottam és a megfõtt, leszûrt krumplit beleforgattam. Adtam hozzá kis vajat és tejet is. Durván szétnyomtam oly módon, hogy szinte majdnem egészben maradjon a krumpli egy része. Megkóstoltam, picit még sóztam.



Remek ünnepi ebéd kerekedett, amit házi borral leöblítettünk!!!!

Kenõ kence-fice pirítósra egy séfbaráttól Boti módra ajánlva:

10 cm-es csabai kolbászt 5-6 szeletre felvágunk, egy kisebb lilahagymát pedig nagyobb darabokra, majd késes aprítóba helyezzük, párat forgatunk rajta, kiszedjük egy tálkába. Ugyanígy járunk el a kolbásszal, de elõbb 2 kis ecetes uborkát is erre a sorsra juttatunk. Sózzuk, borsozzuk, kb 100 g krémsajttal átkeverjük. Ha túl sûrû lenne, kis tejfellel lazíthatjuk. Pirítóskenyérre kenve aperitifként elfogyasztjuk.

Itt megtekinthetõ a Hargita TV adása:

https://www.youtube.com/watch?v=Il8bVWAjvS8

Megjelent a Gyergyói Ízõrzõ blogon is a mûsorban látható rozmaringos nyúlsült tört krumplival recept, amit a TV mûsorban készítettek.

Facebookon is követhetõek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Folytats a blogon ... https://vicuska13.blogspot.com/2017/0...

sponsored links

Keres?s